Π. Λιαργκόβας: Το «εύκολο» χρήμα των διαρθρωτικών ταμείων

Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που έλαβε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία από το 1981 και μετά επισήμανε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Συντονιστής Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων που μίλησε σήμερα το απόγευμα σε διημερίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. με θέμα «Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και η Ελλάδα.

Ο κ. Λιαργκόβαςανέφερε ότι από το 1981 μέχρι και σήμερα η χώρα μας έλαβε 100 δις ευρώ ένα μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη υποδομών, συγχρόνως όμως ενισχύθηκε η διαφθορά και οι πολίτες επαναπαύτηκαν στο εύκολο χρήμα.

Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσουν εξετάστηκανοι επιπτώσεις των διαρθρωτικών ταμείων στις συμπεριφορές στο παραγωγικό πρότυπο και  στη γενικότερη οικονομική συμπεριφορά της χώρας.

«Τα συμπεράσματα είναι ότι ναι μεν βοήθησαν τα Διαρθρωτικά ταμεία στη δημιουργία κάποιων υποδομών, αλλά την ίδια στιγμή, επειδή ακριβώς ήταν ένα εύκολο χρήμα, που ήταν πιο προσφιλές και επιθυμητό, πολλές φορές παρέσυρε τις συμπεριφορές σε ένα είδος προσοδοθηρίας, διότι όλοι κυνηγούσαν το εύκολο χρήμα», τόνισε ο καθηγητής. Επιπλέον επισήμανε ότι αυτό έκανε κακό στη χώρα που από παραγωγική μετατράπηκε σε καταναλωτική με καταστροφικές συνέπειες που πληρώνουμε σήμερα.

Ανέφερε ότι με τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του Αγροτικού Ταμείου υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα 35 δις του πακέτου Γιουνκέρ αλλά με τη δημιουργία υποδομών που θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στην οικονομία.

Εκτίμησε ότι αμέσως μετά τις εκλογές η όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσει τα μέτρα του μνημονίου . «Συνεπώς τους Έλληνες πολίτες περιμένει μια δύσκολη κατάσταση, τη δε κυβέρνηση η πρόκληση του να έχει τη διαχειριστική ικανότητα να  εφαρμόσει (ή αν μέτρα είναι πολύ σκληρά να βρει αποτελεσματικά ισοδύναμα), για να μπορέσει να πάρει και τις δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος