Αν. Μεγαλομύστακας: Δεν στηρίζεται επαρκώς το καινοτομείν

Χωλαίνει η διοχέτευση της γνώσης στο καινοτομείν επισημαίνει σε ερώτηση του που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εθνικής Παιδείας ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.Όπως επισημαίνει, διαπιστώνεται ότι σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια δεν έχουν αξιοποιηθεί τόσο όσο θα έπρεπε, καθώς η συνεισφορά τους στην καινοτομία και την εθνική οικονομία είναι περιορισμένη σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) «Έρευνα, Εκπαίδευση, Καινοτομία. Επισημαίνεται πως η συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών σε ανταγωνιστικά προγράμματα  της ΕΕ, είναι υψηλή. Το 10,5% των εγχώριων επιχειρήσεων, που καινοτομούν σε προϊόντα και διαδικασίες έχουν συνάψει συνεργασία με κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα, ενώ  η Ελλάδα τοποθετείται μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών σε αριθμό κατόχων διδακτορικού ανά 1.000 άτομα πληθυσμού.

Ωστόσο η μελέτη τονίζει , ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν, συγκριτικά με άλλες χώρες, στη συμβολή τους, τόσο στις συνολικές εθνικές δαπάνες,  όσο και στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ (ποσοστό μόνο 0,1%), γεγονός που υποδηλώνει τη μη αποδοτική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από την πραγματική οικονομία και την παραγωγή.

Ο κ. Μεγαλομύστακας ρωτά τον υπουργό πώς σκοπεύει να ενισχύσει  τη συμβολή των πανεπιστημίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, να επιτύχει τη συνεργασία των εκπαιδευτικών μηχανισμών με την πορεία της ανάπτυξης της χώρας μας και ποια μέτρα θα λάβει ώστε η οικονομία και η κοινωνία της  επιστημονική  κοινότητα να καταστεί ανταγωνιστική και δυναμική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος