Σέρρες: Ανάβουν και φέτος τα καζάνια του Νομού

Ραντεβού με την παράδοση και την μακρόχρονη ιστορία της παραδοσιακής απόσταξης δίνουν για μια ακόμη χρονιά οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί του νομού Σερρών.

Οι προετοιμασίες τους συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να είναι πανέτοιμοι να ανάψουν για μια ακόμη αποστακτική χρονιά τα καζάνια τους.

Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:

Δήμος Αμφίπολης Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Εμ. Παππά Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Νέας Ζίχνης Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Σερρών Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Βισαλτίας Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Σιντικής Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Ηράκλειας Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (καυσίμων και πρώτων υλών), της ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος τον νομό, αλλά και του νέου θεσμικού πλαισίου που αλλάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης όπως και λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι) και διαμορφώθηκε  στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών υπογραμμίζει ότι η πιο σημαντική ρύθμιση που πρέπει να αναφερθεί είναι η αλλαγή της ονομασίας του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» και όπως τονίζει αυτή είναι μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με το σύλλογο “στα θετικά θα πρέπει να αναφερθούν ότι για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο).  Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ενώ τονίζουν ότι πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία εκφράστηκαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας, όπως οι αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν άμεσα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, βοηθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κλάδο”.

«Στόχος φέτος όλων των μελών του Συλλόγου είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας. Καλή αποστακτική χρονιά και καλά ανταμώματα με υγεία σε όλο τον κόσμο» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος