Την ανάγκη στήριξης της χοιροτροφίας και της πάταξης των ελληνοποιήσεων ζητά ο Μιχ. Τζελέπης

Το ζήτημα της μη στήριξης του χώρου της χοιροτροφίας και την ανάγκη πάταξης των παράνομων ελληνοποιήσεων έφερε στην Βουλή με Ερώτηση του, πορς τον υπουργόας Αγροτικης Οικονομίας,  ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ  Μιχάλης  Τζελέπης. Ο βουλευτής επισημαίνει  οτι ο κλάδος της χοιροτροφίας, βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδη κατάσταση, όπως άλλωστε, αναφέρεται και στην Επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Ειδικότερα, εντοπίζεται πτωτική τάση της εγχώριας παραγωγής, η αυτάρκεια στο χοιρινό κρέας σήμερα είναι σε ποσοστό κάτω του 30% και η τάση δείχνει ότι πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω.

Ο κλάδος της χοιροτροφίας  είναι ελάχιστα ανταγωνιστικός λόγω της παντελούς έλλειψης εκσυγχρονισμού, της επενδυτικής αδυναμίας, του μεγάλου χρηματοοικονομικού κόστους, του αυξημένου κόστους παραγωγής , της υπερφορολόγησης, του γραφειοκρατικού κόστους και  της μη χρήσης υποπροϊόντων.

Επιπροσθέτως, ο συντελεστής φορολόγησης του 24% στα ζώντα ζώα ενισχύει τις παράνομες ελληνοποιήσεις και πλήττει ακόμα περισσότερο τον κλάδο της χοιροτροφίας. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι, ενώ υπάρχει Νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο κρέας, οι παράνομες ελληνοποιήσεις στη χώρα μας συνεχίζονται απροκάλυπτα.

Ο κ. Τζελέπης ζήτησε απο τον υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων,  αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις των χοιροτρόφων όπως μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και αν θα  εντάξει τους χοιροτρόφους σε Σχέδια Βελτίωσης με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την αύξηση του αριθμού ζώων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος