Προϊόν με ονομασία προελεύσεως είναι και επίσημα πλέον η αγκινάρα Ιρίων.
Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατέθηκε στη γεωπόνο κ. Μαρία Γκούμα η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιρίων και με τις κατάλληλες στοχευμένες ενέργειες Δήμου , ολοκληρώθηκε χωρίς ενστάσεις η διαδικασία καταχώρησης της Αγκινάρας Ιρίων ως προϊόντος ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Στις 14.09.18, καταχωρήθηκε η ονομασία «ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΙΡΙΩΝ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο τεύχος L της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η Αγκινάρα Ιρίων είναι το πρώτο προϊόν του Δήμου Ναυπλίου που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ναυπλίου Γιώργος Καχριμάνης , σήμερα, καλλιεργείται σε έκταση περίπου 2.500 στρ. στα Ίρια Αργολίδας και καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρωιμότητα και ξεχωρίζει για τη γευστικότητα και τη γλυκύτητά της. Η πρώτη συγκομιδή στα τέλη φθινοπώρου, της επιτρέπει να είναι η μόνη διαθέσιμη στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι ποσότητες του προϊόντος που διατίθενται κατά τους χειμερινούς μήνες, τροφοδοτούν την αγορά σχεδόν μονοπωλιακά, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή.
Οι διαθρεπτικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι η θρεπτική αξία της «Αγκινάρα Ιρίων» είναι υψηλή.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της «Αγκινάρας Ιρίων», γίνονται πολύ συχνές αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε βιβλία, περιοδικά και εκπομπές μαγειρικής, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά γεωργικού ενδιαφέροντος .
Στόχος λοιπόν αυτής της πολύχρονης διαδικασίας αναγνώρισης, που τελικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία, είναι το εκλεκτό αυτό προϊόν της αργολικής γης να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και να γίνει γνωστό, κυρίως στον καταναλωτή, που προτιμά τοπικά, επώνυμα προϊόντα και δίνει βάρος στην ποιότητα της διατροφής του.
Φωτο : Γιάννης Γαλανόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος