Εορτασμός επετείου της Επανάστασης στην Ηραία Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.

Το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2017 στον Πύργο Δημήτρη Πλαπούτα που βρίσκεται στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας και αποκαταστάθηκε πρόσφατα με την συνεργασία Δήμου Γορτυνίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγινε για πρώτη φορά εκδήλωση με θέμα: “Η Επανάσταση και ο Πλαπούτας», την οποία παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον ο κόσμος που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της ιστορικής οικίας του στρατηγού.

Την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, ο εορτασμός περιλάμβανε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλούμπα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, ομιλία με ιστορική αναδρομή από την κυρία Μαρία Γαβρήλου, Πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών και στην συνέχεια απόδοση Τιμών στο Ηρώο με την Προτομή του Δημητράκη Πλαπούτα με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Δημοτικής Αρχής, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των άλλων τοπικών φορέων.

Κατόπιν έγινε μετάβαση στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) και συγκεκριμένα στη θέση «Αλώνι Καληντέρη», όπου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Ιωάννη Κάππο, Δρ. Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας με θέμα: «Το ιστορικό διακύβευμα της έναρξης της Επανάστασης στο Αγιονέρι στις 20 Μαρτίου 1821» και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών.
Εορτασμός επετείου της Επανάστασης στην Ηραία Γορτυνίας
από δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: ΔΗΚΕΓ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος