Σήματα καπνού από την Επάνω Χρέπα Τρίπολης

Η κορυφή του όρους «Επάνω Χρέπα» (πάνω από την ομώνυμη ιστορική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δυτικά της Τρίπολης, έχει υψόμετρο 1.559 μέτρα.

Στις απαρχές της Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε επιφορτίσει τους κατοίκους του παρακείμενου χωριού Περθώρι, με το να διατηρούν εκεί, μία φρυκτωρία: Ένα παρατηρητήριο δηλαδή, που με σήματα καπνού, να ειδοποιεί τα Επαναστατικά Στρατόπεδα του Χρυσοβιτσίου, της Πιάνας, του Βαλτετσίου, και του Μαινάλου, για τις κινήσεις των Οθωμανών της Τρίπολης.

Ανάλογα με την κατεύθυνση που έπαιρναν τα εχθρικά στρατεύματα, οι άνδρες της Επάνω Χρέπας, άναβαν τον προσυμφωνημένο αριθμό φωτιών.

(Ένας «φανός» αν οι Οθωμανοί τράβαγαν προς Ναύπλιο, τέσσερις αν πήγαιναν προς Καλάβρυτα, δύο αν κινούνταν προς Βαλτέτσι κλπ.).

Έτσι, την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, μια μικρή ορειβατική συντροφιά, θα θέσει σε λειτουργία, ορισμένα καπνογόνα, το ίχνος των οποίων, θα είναι εμφανές από την Τρίπολη για λίγη ώρα.

Θα είναι μια συμβολική αναπαράσταση εκείνων των ιστορικών ημερών, ένας τελευταίος αποχαιρετισμός στο σημαδιακό έτος που φεύγει και που κατά τη διάρκειά του οποίου, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος