Στ. Αραχωβίτης: “Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου”

Στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, παρευρέθηκε το περασμένο Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Ο βουλευτής ανέλυσε την «Αγροτική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Προϋποθέσεις και Προοπτικές για ανάπτυξη στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».
Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε :

«Για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν χρέος προς τον αγροτικό κόσμο η διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς που να θέτει ξανά τις βασικές διεθνείς συνεταιριστικές αρχές. Η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία και η θεμελίωσή του σε νέες, υγιείς βάσεις, προάγει συλλογικά όχι μόνο το κέρδος αλλά και την ευημερία ως κοινωνικό αγαθό.
Μετά από ένα χρόνo από την ανάληψη της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες συνέχισης της αγροτικής παραγωγής με προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και οικονομικώς προσιτά στον
καταναλωτή αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας τιμές στον παραγωγό που να επιτρέπουν την αξιοπρεπή παραμονή των ανθρώπων του μόχθου στην ύπαιθρο.
Ο πρώτος στόχος του νέου νόμου είναι διπλός: η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των παραγωγών στην Συνεταιριστική Ιδέα αλλά και η δημιουργία στιβαρών παραγωγικών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.
Γι’αυτό προβλέπεται ρητά η υποχρέωση παράδοσης του 80% της παραγωγής των μελών στον Συνεταιρισμό. Απ’ ότι θυμάμαι από την τοποθέτηση σας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το καταστατικό του δικού σας επιτυχημένου συνεταιρισμού, προβλέπει παράδοση του συνόλου της παραγωγής.
Ο νόμος διασφαλίζει ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και ανάδειξης των διοικήσεων παρέχοντας τον άμεσο έλεγχο των μελών με την εφαρμογή της αρχής: «ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος» που αποτρέπει τον εσκαμμένο συγκεντρωτισμό για τον έλεγχο του συνεταιρισμού.
Η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών προβλέπεται ρητά για την λήψη πολύ συγκεκριμένων αποφάσεων, που έχουν να κάνουν με την περιουσία και την βιωσιμότητα των Οργανώσεων. Φαινόμενα του παρελθόντος όπου μια «ομάδα» λάμβανε κρίσιμες αποφάσεις, τελείωσε οριστικά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος