Αφιέρωμα της ΕΡΤ Βόλου στα Δεκεμβριανά

Συμπληρώνονται σήμερα 77 χρόνια από τα Δεκεμβριανά, τότε που γράφηκε η αρχή του Εμφύλιου πολέμου που βύθισε στο χάος την Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου του ’44 ξεκίνησαν στην Αθήνα τα γεγονότα που αργότερα ονομάστηκαν Δεκεμβριανά.

Η ένοπλη, σύγκρουση μεταξύ του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στρατιωτικού σκέλους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και των βρετανικών και ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων. Η Ελλάδα δεν πρόλαβε να γευτεί τη χαρά της απελευθέρωσης και μπήκε σε έναν εμφύλιο. Στο πλαίσιο ενός αφιερώματος της ΕΡΤ Βόλου στο σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός,  μίλησε στην Ελένη Μανώλη για το βαρύ τίμημα των «Δεκεμβριανών» ο ιστορικός και συγγραφέας, Πολυμέρης Βόγλης.

Επιπλέον η Φρόσω Παύλου ανέγνωσε δραματοποημένο ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη “Ο μεγάλος Δεκέμβρης”. “Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη! Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει. Ο προορισμός του ανθρώπου, που είναι: να κάνει κάτι μεγάλο ή να ζήσει κάτι μεγάλο, εκπληρώνεται. Γιατί ο λαός, ο Αθηναϊκός λαός, κείνη τη μεγάλη μέρα αποκαλύφθηκε μπροστά στο ίδιο του το μεγαλείο…»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος