Το “Συντονιστικό Αγώνα” για τα Άγραφα κατέθεσε Αναφορά προς διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (ΡΕΤΙ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων.
Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία που λαμβάνει το Συντονιστικό ανάδειξης του ζητήματος, αυτή τη φορά και σε διεθνές επίπεδο. Στην αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους Κ. Τζέλλα, Πρόεδρο Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
Κ. Κουβαράς Πρόεδρο Σωματείου Οικοδόμων Ν. Καρδίτσας, Β. Ελευθερίου Βασίλειο Πρόεδρο Συλλόγου Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών (Παρ. Καρδίτσας) και Ηλ. Στουρνάρα Ηλία Πρόεδρο Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών(Παρ. Θεσσαλίας), τονίζεται μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για δυο πάρκα με 40 ανεμογεννήτριες, ενώ από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες στα Άγραφα.
Όπως υποστηρίζουν, “τα δυο αιολικά πάρκα των σαράντα ανεμογεννητριών, που έχουν ήδη εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα”.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: “Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών, εκτός της τεράστιας καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, με τη μαζική αλλαγή χρήσεων γης και την αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής, θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.
Στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων δεν προβλέπεται ούτε η ελάχιστη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις εκσκαφές και διανοίξεις δρόμων, ούτε η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων μετά την παύση λειτουργίας τους. Περαιτέρω, ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» καταργεί ακόμη και την τυπική διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων ενός έργου, αυξάνοντας από 10 σε 15 χρόνια τη διάρκεια της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ελαφρύνοντας τις απαιτήσεις, ενώ συμπιέζεται ο χρόνος με ανέφικτες προθεσμίες για τον όποιο έλεγχο φακέλων έργων και, πρώτα και κύρια, για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
… Παράλληλα με την επικείμενη κατασκευή των αιολικών εργοστασίων στις βουνοκορφές, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Οι εταιρείες δηλαδή έχουν σκοπό να ελέγξουν και τους υδατικούς πόρους της περιοχής, ιδιαίτερα μετά και τη δρομολογημένη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Σε αυτήν την περίπτωση, η πηγή ζωής για τον κάμπο της Καρδίτσας, το νερό, θα καταστεί πλήρως ελεγχόμενο και εμπορεύσιμο από ιδιωτικές εταιρίες. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο μεταξύ των τόσων άλλων που συνεχώς μπαίνουν για την επιβίωσή τους”.
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να τοποθετηθεί στα αιτήματα :
1. Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα, καθώς και όλων των υπόλοιπων αδειών ΑΠΕ στην περιοχή.
2. Να απαγορευτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και να γίνει χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις
3. Να εκπονηθεί συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ.) και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.
4. Για Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα και αξιοποίηση και της αιολικής ενέργειας υπέρ του λαού.
5. Για την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια.
6. Να σταματήσει η αστυνομοκρατία και οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων, των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και των συνδικαλιστών ή άλλων εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος