Αύριο Σάββατο η εκδήλωση του KKE για το έκτακτο στρατοδικείο Βόλου (1946 – 1949)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για το έκτακτο στρατοδικείο Βόλο που μεταξύ άλλων λειτούργησε και στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν αύριο Σάββατο 7 Μαϊου η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, οι οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 μ.μ. στην παραλία του Βόλου μπροστά από το κτίριο Παπαστράτος και έχει τίτλο “Η προσπάθεια του Αστικού Κράτους να εξοντώσει το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα”.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο  Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Στο τέλος της εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλακέτας για τους εκατοντάδες αγωνιστές που οδηγήθηκαν στο Έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου, την περίοδο 1946-1949.

Διαβάστε εδώ τους αγωνιστές που παραπέμφθηκαν σε δίκη στο έκτακτο στρατοδικείο Βόλου στο κτίριο Παπαστράτου

Στην αυριανή εκδήλωση αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου  οι Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του Δ.Σ. του Παρατήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Λευτέρης Στεργίου, γραμματέας της Οργάνωσης ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ και ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε:

“Η λειτουργία του έκτακτου στρατοδικείο Βόλου, από τον Οκτώβρη του 1946 έως και τον Απρίλη του 1949, ως αποτέλεσμα του περιβόητου Γ’ Ψηφίσματος, στις καπναποθήκες Παπαστράτου στην παραλία, στο κτίριο που σήμερα στεγάζει το πανεπιστήμιο και όπου θα γίνει η εκδήλωση του Σαββάτου, με την τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας, τιμής και μνήμης, αποτελεί ακριβώς αυτό που αναφέρει το τίτλος της εκδήλωσης: Μια επιχείρηση του αστικού κράτους, να εξοντώσει του ΚΚΕ και το Λαϊκό Κίνημα. Τη συγκεκριμένη περίοδο σύρθηκαν πάνω από 370 αγωνιστές και αγωνίστριες στα πλαίσια της προσπάθειας της αστικής τάξης της χώρας να νομιμοποιήσει την δολοφονική δίωξη, την τρομοκράτηση, ακόμα και τη φυσική εξόντωση των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και των μελών του ΚΚΕ, που είχαν πρωτοστατήσει στην πάλη κατά των ναζί κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Συνολικά, την περίοδο μέχρι και τα μέσα του 1950 που έπαψαν τη λειτουργία τους τα έκτακτα στρατοδικεία, στο Βόλο, σύρθηκαν σε δίκες περίπου 1300 αγωνιστές και αγωνίστριες… “.

Τέλος επισήμανε ότι οι σημερινές συγκυρίες ανά τον κόσμο “είναι η πιο σωστή στιγμή, να σκύψουμε στην ιστορία, να τη μάθουμε, να μην επιτρέψουμε την παραχάραξή της, να διδαχτούμε από τα συμπεράσματά της. Και η περίοδος του 1940-1949, είναι μια περίοδος της ιστορίας που προκύπτουν πολλά τέτοια και αφορούν το λαϊκό κίνημα, τον σημερινό αγώνα του εργάτη και της εργάτριας, του εργαζόμενου και της εργαζόμενης, του επαγγελματία, του βιοπαλαιστή αγρότη, του μαθητή και φοιτητή, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, το δρόμο και το πεζοδρόμιο, την απεργία“.

Στο κτίριο Παπαστράτος λειτουργεί έκθεση με τεκμήρια της εποχής από την έρευνα που έκανε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Θανάσης Βογιατζής.

Αύριο Σάββατο η εκδήλωση του KKE για το έκτακτο στρατοδικείο Βόλου (1946 – 1949) Αύριο Σάββατο η εκδήλωση του KKE για το έκτακτο στρατοδικείο Βόλου (1946 – 1949)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος