Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Μικρασιατική Καταστροφή

Με τη μαζική συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η εκδήλωση της Κ.Ο. Μαγνησίας για τα 100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο της Νέας Ιωνίας, όπου εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες τον Σεπτέμβρη του 1922, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη συμμετοχή ανθρώπων που προέρχονται από οικογένειες προσφύγων.

Ακόμα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Χριστοφορίδης πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας, ο Γιάννης Παπανικολάου , γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», η Μεντεκίδου Ευλαμπία, εκ μέρους της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέα Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Γεωργία Καπέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στον χαιρετισμό του, ο Φάτσης Στέργιος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής Νίκης Βόλου, μίλησε για την ιστορία της ομάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής». Ο Μάκης Χριστοφορίδης, μίλησε για το ρόλο που  έπαιξαν οι πρόσφυγες στην πόλη του Βόλου, ενώ ο Κατσιγιάννης Ανδρέας, μουσικός, Συνθέτης, Παραγωγός, Ιδρυτής της ορχήστρας Εστουδιαντίνα  Νέας Ιωνίας, στάθηκε στο γεγονός ότι οι μικρασιάτες πρόσφυγες δεν κουβαλούσαν μόνο τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να σώσουν, αλλά και τις ελπίδες για μια καινούρια ζωή καθώς και μια πλούσια πολιτιστική παράδοση που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της μέχρι και σήμερα.

Ακολούθησε μικρό μουσικό αφιέρωμα στο οποίο συμμετείχαν , μαζί με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη οι συνεργάτες μουσικοί της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας: Στο τραγούδι η Ελεάνα Βαρελά και ο Κώστας Ζεμπίλας. Στο Μπουζούκι και στη Λάφτα ο Κώστας Γεδίκης. Στο Βιολί ο Χρήστος Δασκαλόπουλος. Στο Πιάνο ο Φίλιππος Ρέτσιος και στο Κοντραμπάσο ο Χρήστος Θωμαΐδης .

Στο χώρο επίσης υπήρχε έκθεση με ταμπλό με θέμα ιστορικές στιγμές από την ταξική πάλη στη Νέα Ιωνία του Βόλου και έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος