ΕΛΕΠΑΠ Βόλου: Εγκαινιάζονται νέες εγκαταστάσεις και νέο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης Βρεφών

Εγκαινιάζονται και επίσημα αύριο, Σάββατο, στις 10:30 το πρωί, οι νέες εγκαταστάσεις του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ στο Βόλο, στην οδό Φερών 67 (Old City). Η μετακόμιση στις εγκαταστάσεις αυτές από την πρώην Παιδόπολη Αγριάς, όπου λειτουργούσε η ΕΛΕΠΑΠ από την ίδρυσή της στην πόλη το 1998, έγινε  τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο λόγω των συνθηκών της πανδημίας τα επίσημα εγκαίνια είχαν αναβληθεί.

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στελέχη της ΕΛΕΠΑΠ από την Αθήνα και το Βόλο, στην ουσία τα αυριανά εγκαίνια θα είναι διπλά, καθώς εκτός των εγκαταστάσεων θα εγκαινιαστεί κι ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, αυτό της Πρώιμης Παρέμβασης Βρεφών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Βόλο, Χάρης Σιούρας, η ΕΛΕΠΑΠ προσέφερε τις υπηρεσίες της όλα αυτά τα χρόνια σε εκατοντάδες παιδιά, τόσο της Μαγνησίας, όσο και της κεντρικής Ελλάδας γενικότερα, καθώς είναι το μοναδικό παράρτημα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής Ελλάδος.

Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν πολύ περισσότερο χώρο και νέο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υπηρεσιών της και το άνοιγμα νέων προγραμμάτων, όπως το Πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης.

«Η προσπάθεια της ΕΛΕΠΑΠ δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται συνεχής αγώνας από το προσωπικό, αλλά απαιτείται και οικονομική ενίσχυση του παραρτήματος. Όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η τοπική κοινωνία του Βόλου, αλλά και διάφοροι άλλοι φίλοι και  γνωστοί, μας έχουν βοηθήσει σημαντικά, έτσι ώστε να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στο έργο μας», επισήμανε ο κ. Σιούρας, προσθέτοντας πως, παρά τις μεγάλες δυσκολίες των δύο τελευταίων χρόνων, η λειτουργία της ΕΛΕΠΑΠ συνεχίστηκε ομαλά, τα διαστήματα που αυτό επιτρεπόταν.

Στο πλαίσιο της οικονομικής υποβοήθησης του έργου της Εταιρείας ωστόσο, υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορα προγράμματα, με σημαντικότερο αυτό της Οικονομικής Υιοθεσίας, ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, φίλους, γνωστούς, εταιρείες, επιχειρήσεις, που με ένα απλό «κλικ» μπορούν να γίνουν οικονομικοί υιοθέτες ενός από τα «γενναία» παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, βοηθώντας την έτσι σημαντικά.

Η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, παιδονευρολόγος, Δρ.Ελένη Σκουτέλη, αναφερόμενη στο Τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης Βρεφών που θα αρχίσει να λειτουργεί και στο Βόλο, είπε πως στην Αθήνα λειτουργεί από το 2011 και αφορά σε βρέφη που από πολύ νωρίς έχουν ενδείξεις νευροαναπτυξιακών προβλημάτων και ιδίως αυτά που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και αμέσως μετά τη γέννησή τους περνούν αρκετό χρόνο στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων και Μαιευτηρίων.

«Με στοχευμένα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης προλαβαίνουμε την εγκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα τμήματα αυτά βασίζονται στη νευροπλαστικότητα, μια μοναδική ιδιότητα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου που δίνει τη δυνατότητα μέσα από κατάλληλες θεραπείες να κάνει νέα νευρονικά κυκλώματα και να παρακάμψει, όσον είναι δυνατόν, την περιγενετική βλάβη» τόνισε η κ. Σκουτέλη, συμπληρώνοντας πως το Τμήμα αυτό απευθύνεται σε παιδιά 0-2 ετών, τα οποία θα παραπέμψουν οι παιδίατροι – νεογνολόγοι και τα οποία έχουν ανάγκη πρώιμων θεραπειών για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα βλάβης.

Η Δρ. Χρισταλένα Καττάμη, ψυχολόγος – υπεύθυνη ψυχολογικής υπηρεσίας της ΕΛΕΠΑΠ από την πλευρά της, αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πρόγραμμα που η ΕΛΕΠΑΠ έχει εξελίξει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, το οποίο αφορά εφήβους και ενήλικες οι οποίοι έχουν επίκτητη εγκεφαλική βλάβη (θύματα τροχαίων, κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων). Το πρόγραμμα αυτό, εν ευθέτω χρόνω – όπως επισημάνθηκε – θα αναπτυχθεί και από την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου.

Αναφερόμενη στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, η Δρ. Στυλιανή Παπακώστα, φυσίατρος – επιστημονική διευθύντρια του παραρτήματος, έκανε γνωστό ότι εξυπηρετεί 75 παιδιά, με ήπια μαθησιακά προβλήματα ή δυσαρθρικά, με προβλήματα λίγο πιο σοβαρά – όπως παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού – ή παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά.

«Στόχος μας είναι το κάθε παιδί, εξατομικευμένα, να έχει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις δυνατότητές του και φυσικά, ανάλογα με τις επιθυμίες των γονιών του. Η ΕΛΕΠΑΠ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θεραπευτήριο της τοπικής κοινωνίας υπερέχει χάρη στην ομάδα που διαθέτει, καθώς όλα αυτά γίνονται συντονισμένα και όλοι μαζί οι θεραπευτές χτίζουμε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα» επισήμανε η κ. Παπακώστα, προσθέτοντας πως στόχος είναι ένα παιδί χαρούμενο και λειτουργικό και γονείς που μπορούν να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου έχει αναπτύξει συνεργασίες και με τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα το Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με συνδετήριο κρίκο, την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος, Δρ. Ιουλία Νησιώτου, παιδίατρο, η οποία είναι και μέλος της τοπικής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ.

Η συνεργασία αυτή έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ανάγκης που υπάρχει, τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ να συνεχίζουν στο σχολείο απρόσκοπτα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, αντλούν πολύτιμες εμπειρίες, κάνοντας την πρακτική τους στην ΕΛΕΠΑΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος