Κατά πλειοψηφία η έγκριση των δημοτικών τελών – Θ’ αυξηθούν λόγω αδήλωτων τετραγωνικών επισήμανε η αντιπολίτευση

Αύξηση στα δημοτικά τέλη και όχι μείωση θα δουν οι Βολιώτες σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στη σημερινή, Τετάρτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως γιατί λόγω της εφαρμογής των αδήλωτων τετραγωνικών. Τελικά  το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης αλλά και της παράταξης της Νάνσυς Καπούλα.

Η δημοτική αρχή στην εισήγησή της έκανε λόγο για παγωμένα δημοτικά τέλη και τη νέα χρονιά, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία των τετραγωνικών μέτρων που δηλώθηκαν μέσω της πλατφόρμας διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους. Σύμφωνα με τον πίνακα στατιστικών της εφαρμογής tetragonika.govapp.gr η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα ανέλθει σε ποσοστό 31,39% που αντιστοιχεί σε 773.857 τ.μ. που αφορά σε όλη την επικράτεια του Δήμου Βόλου.

Η κ. Καπούλα, δήλωσε ότι  αντιλαμβάνεται ότι ο δήμος έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν στις εισπράξεις διαφόρων τελών λόγω της πανδημίας, και φυσικά για να προασπιστεί η δημόσια υγεία και γι’ αυτό ψήφισε θετικά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο», Ιάσονας Αποστολάκης, υποστήριξε ότι με την ένταξη των επιπλέον τετραγωνικών θα αυξηθούν τα τέλη και ότι ο δήμος θα προκύπτει να έχει 750.000 τ.μ. παραπάνω, άρα θα έχει και επιπλέον έσοδα. Ο ίδιος ζήτησε μείωση των τιμών ανά ζώνη, ώστε να ισοσκελιστεί η αύξηση που θα προκύψει από την αύξηση των τετραγωνικών, ενώ επισήμανε πως δεν προκύπτει από την εισήγηση του δήμου τι στόχο έχει από την αύξηση της ανακύκλωσης, ούτε εάν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας από τη μεγάλη σύμβαση για την αλλαγή των λαμπτήρων στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.

Ο  Δημήτρης Τσιμπανάκος από την παράταξη του κ. Παπαδούλη , είπε πως ο δήμος Βόλου στη διαδικασία των αδήλωτων τετραγωνικών βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα πανελλαδικά, αφού με την εφαρμογή τους θα αποκτήσει περίπου 30% παραπάνω τετραγωνικά από αυτά που είναι δηλωμένα σήμερα και διερωτήθηκε αν μπορεί να γίνει μείωση των τελών

Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη, πρότεινε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Απόστολος Ριζόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για ένα αντιλαϊκό μέτρο. Τόνισε ότι αν δεν είχαν περικοπεί οι ΚΑΠ κατά 60%, θα μπορούσε να γίνει σημαντική μείωση των δημοτικών τελών, αν όχι κατάργηση. Παράλληλα, κατηγόρησε διαχρονικά τις δημοτικές Αρχές της πόλης ότι δεν προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα περικομμένα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ανδρέας Ζέρβας, αναφέρθηκε στις τρεις συνεχόμενες μειώσεις τελών που έγιναν από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής. Για τα αδήλωτα τετραγωνικά, είπε πως ο δήμος Βόλου από τις 41.000 αιτήσεις που έχει παραλάβει, έχει ικανοποιήσει τις 39.000, τις οποίες κοινοποιεί σταδιακά και στη ΔΕΗ, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα εφαρμοστούν ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, διοίκησης και τεχνικών υπηρεσιών, Θάνος Θεοδώρου, ανέφερε ότι από το 2015 η δημοτική Αρχή επιχείρησε να φέρει πιο κοντά τις ζώνες τιμών στο οικιακό και επιχειρηματικό τιμολόγιο, όπως και τον δημοτικό φόρο και πως η προσπάθεια συνεχίζεται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος