Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καρδίτσας: “Όταν δυο λέξεις δεν χωρούν σε μια γιορτή”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καρδίτσας στους Πρόσφυγες έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος για παρέμβαση Σύρων προσφύγων στο περιθώριο της 49ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού “Καραϊσκάκεια” και τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ-Δίκτυο Θεσσαλίας με τον πρόεδρο. Στην ανακοίνωση, αναφέρονται: “Όταν σε μια Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» αφιερωμένη στη φιλία και την ειρήνη των λαών δεν χωρούν δύο λέξεις για τον ξεριζωμό των προσφύγων και ένα τραγουδάκι από μικρά προσφυγόπουλα. Μόνο ως θλιβερή μπορεί να χαρακτηριστεί η αρνητική απάντηση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων στην αίτηση την πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες για μια μικρή δεκάλεπτη παρέμβαση λίγο πριν την έναρξη μιας από τις καθημερινές εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Καραισκακεϊων στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας”

Το οξύμωρο είναι πως παρότι οι διοργανωτές αρνούνται σε παιδάκια που βίωσαν τον πόλεμο να τραγουδήσουν για την ειρήνη και στους γονείς τους να διαβάσουν δυο λόγια για το ταξίδι τους που μυρίζει θάνατο δεν διστάζουν να αφιερώνουν τα φετινά Καραισκάκεια στην ειρήνη των λαών. Πόσο υποκριτικό.
Οι άνθρωποι αυτοί, μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, έρχονται από εμπόλεμες περιοχές, έχασαν σπίτια, συγγενείς και φίλους, και ψάχνουν ακριβώς αυτό που ευαγγελίζεται η εκδήλωση των Καραισκακείων. Την ειρήνη. Ψάχνουν ένα μέρος που θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους και θα τους δώσει μια ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Οι άνθρωποι αυτοί διέσχισαν στεριές και θάλασσες, πάλεψαν με τον θάνατο και νίκησαν έστω προσωρινά. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην χώρα μας χωρίς να το θέλουν, κυνηγημένοι από τους ισχυρούς του κόσμου, που αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, ποια χώρα καταστρέφεται και ποια γλιτώνει. Οι περισσότεροι από αυτούς ελπίζουν για μια αίτηση ασύλου χαμένοι στην ανοργανωσιά και την υποκρισία της Ευρώπης και την πολιτείας και μετρούν τις μέρες τους χαμένοι μέσα στην χώρα, κυριολεκτικά στο πουθενά, σε νταμάρια, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε κέντρα φιλοξενίας. Οι άνθρωποι βίωσαν τον πόλεμο ,την εκμετάλλευση, τον εμπαιγμό, την βία και την υποκρισία η οποία δυστυχώς συνεχίζεται.
Παραθέτουμε το κείμενο της αίτησης μας και την απάντηση του Προέδρου της ΕΠΣΚ ,ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
ΠΡΟΣ την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Κατά αρχήν σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον φετινό ιστορικό πλέον πολιτιστικό θεσμό των Καραισκακειων.Απευθυνόμαστε στην ευαισθησία σας για τον ανθρώπινο πόνο και την αλληλεγγύη σας για τον απάνθρωπο ξεριζωμό των προσφύγουν για να ζητήσουμε την ολιγόλεπτη παρέμβαση μας μέσα στο πολιτιστικό σας πρόγραμμα την Δευτέρα το βράδυ .
Η παρέμβαση μας αυτή θα περιλαμβάνει κάποια πολιτιστικά δρώμενα (τραγούδι –χορό) και ίσως κάποια βιωματική αφήγηση από πρόσφυγες Σύριους που βρίσκονται στην Καρδίτσα και μικρή αναφορά στα προβλήματα τους και την αλληλέγγυα δράση μας .Σας ευχαριστούμε.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σε επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού ανέφερε ότι ένα φεστιβάλ διεθνές, σαν τα Καραϊσκάκεια, έχει συγκεκριμένη δομή και δεν μπορεί να αλλάζει τελευταία στιγμή ο προγραμματισμός. Εάν το αίτημα ετίθετο δεκαπέντε μέρες νωρίτερα τότε το αίτημα θα γίνονταν δεκτό.(σημειώνουμε ότι η πρόταση μας ήταν ότι η όλη παρέμβαση θα κρατούσε το πολύ 15-20 λεπτά και θα ξεκινούσε πριν αρχίσει το κανονικό πρόγραμμα .)Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το πραγματικά ‘’επικίνδυνο’’ τραγούδι από προσφυγόπουλα για την ξενοφοβία τον σκοταδισμό τον ρατσισμό και τον φασισμό , https://www.youtube.com/watch?v=X4qqW6FER7g . Τι θα πούμε σε αυτά τα παιδάκια που προετοίμασαν το τραγουδάκι και μέσα από αυτό να μας δείξουν ότι υπάρχουν και ότι θέλουν να ζήσουν Ας αναλογιστούμε οι Άνθρωποι της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και ας διώξουμε την ξενοφοβική μπόχα που αναδύεται από αχαρακτήριστες συμπεριφορές . Με τους απόκληρους ξεριζωμένους της γης θα ζήσουμε μαζί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αγωνιζόμαστε μαζί και θα νικήσουμε μαζί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος