Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απαντά σε καταγγελία για «παράτυπη» διαδικασία επιλογής προτάσεων για χρηματοδότηση

Σε ανώνυμη καταγγελία σε ΜΜΕ που υπαινίσσεται παράτυπες και παράνομες διαδικασίες στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για κατάθεση προτάσεων για εξοπλισμό εργαστηρίων του Π.Θ. στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 απάντησε σήμερα ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης και η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Μαμούρης αναφέρθηκε αναλυτικά στην όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τόνισε ότι είναι «διαφορετική η κριτική επί της διαδικασίας και διαφορετική η κατασυκοφάντηση του Πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να μην απαντήσω σε ισχυρισμούς ότι η όλη διαδικασία επελέγη να γίνει με αυτό τον τρόπο για να ικανοποιηθούν αιτήματα ημετέρων ενόψει των πρυτανικών εκλογών». Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, αν και αυτή δεν είναι μια επιλογή που επιθυμεί.

Τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που το Πανεπιστημίο, που είναι «στεγνό» από πόρους συμμετείχε σε αυτή την πρόκληση της Περιφέρειας που ζήτησε η συμμετοχή να μην ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια ευρώ και που από την αρχή απευθύνονταν στο Ερευνητικό Κέντρο Ιάσων και στα εργαστήρια του Π.Θ. «Θα μπορούσαν να καταθέσουν μόνοι τους μία πρόταση όμως εδώ δημιουργήθηκε μητρώο ερευνητών, κατατέθηκαν προτάσεις και απλά τα  θεσμικά όργανα του Ερευνητικού κέντρου και των Ινστιτούτων συντόνισαν την υποβολή προτάσεων ώστε να τηρηθούν οι όροι και ο προϋπολογισμός της Δράσης.

Οι πόροι που διεκδικήθηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία, και εφόσον εγκριθούν, θα αφορούν την απόκτηση μεγάλου εργαστηριακού εξοπλισμού μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και τη δημόσια προκήρυξη θέσεων 170 υποψήφιων διδακτόρων και νέων ερευνητών, ενώ δεν περιλαμβάνουν καμία απολύτως αμοιβή μελών ΔΕΠ ή μόνιμου προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν κατατεθεί προτάσεις προς αξιολόγηση και έγκριση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ήδη διασφαλισθεί οι πόροι.

«Σε αυτό πλαίσιο συλλογικής προσπάθειας υπάρχουν πάντα συγκλίσεις και αποκλίσεις απόψεων και προτάσεων ως προς το βέλτιστο τρόπο επίτευξης του κοινού μας στόχου που δεν είναι άλλος από την πρόοδο του Πανεπιστημίου μας. Εξάλλου, ο γόνιμος και έντονος διάλογος είναι αναπόσπαστο τμήμα της ακαδημαϊκής κουλτούρας μας και ωφελούν πάντα το Πανεπιστήμιο.

Εξαίρεση σε αυτόν το διάλογο αποτελεί ο καταγγελτικός λόγος που ευθέως υπαινίσσεται παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και που ανάγεται τελικά σε διαβολή και συκοφάντηση των 161 μελών ΔΕΠ μεταξύ των οποίων 14 Πρόεδροι Τμημάτων και ένας Κοσμήτορας που συμμετέχουν στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση στην Περιφέρεια και προέρχονται από σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και 60 εργαστήρια (με μοναδικό περιορισμό να έχουν έδρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά τους όρους της πρόσκλησης), από μεμονωμένους κύκλους ανθρώπων που, όπως φαίνεται, ενδεχομένως αποστρέφονται την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια και είναι διατεθειμένοι να παρεμποδίσουν τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου στο βωμό μικροπολιτικών και προσωπικών ανταγωνισμών».

Από την πλευρά της η κ. Λαλιώτου τόνισε ότι ένα μέλος ΔΕΠ είχε διαφωνία επί της διαδικασίας, πράγμα θεμιτό και απέστειλε σχετική επιστολή την οποία επέλεξε και να δημοσιοποιήσει, ενώ υπάρχουν και άλλα επτά μέλη ΔΕΠ που διαφώνησαν με την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Σε κάθε περίπτωση το θέμα συζητήθηκε ή θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα ενώ ο πρύτανης απέστειλε αναλυτική επιστολή με όλα τα στοιχεία για το θέμα σε όλα τα μέλη ΔΕΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος