Βόλος: Παράνομη η εναπόθεση αποβλήτων εκτός Νομού στον ΧΥΤΑ

Παράνομη έκρινε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την απόφαση του Δ.Σ.  του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) Νομού Μαγνησίας να παραλαμβάνει και να εναποθέτει στον Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου αποστειρωμένα απόβλητα από την ιδιωτική μονάδα «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ANSY A.E» που είναι εγκατεστημένη στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”, η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποφάνθηκε πως σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μπορούν να διατίθενται σε αυτόν, απόβλητα που προέρχονται μόνο από Δήμους του Νομού Μαγνησίας, ενώ είναι δυνατή η παραλαβή αποβλήτων εκτός Νομού, μόνο υπό προϋποθέσεις, βασικότερη των οποίων είναι πως πρέπει να είναι δημοτικά και όχι ιδιωτικής επιχείρησης.

Όπως γνωστοποιεί η «Επιλογή Ευθύνης» – η οποία είχε εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα στις 30-5-2016, χαρακτηρίζοντας παράνομη την απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. – το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αρ. πρωτ. 4991/31-05-2016, έχει κοινοποιηθεί, τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, όσο και στον Σύνδεσμο.

Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως «η Υπηρεσία μας… θεωρεί ότι η με αριθμό 1/2016 Απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου με θέμα «Αίτημα της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY Α.Ε.» για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ., στον Χ.Υ.Τ.Α.Π.Σ. Βόλου» ελήφθη, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Οι λόγοι που παραθέτει, είναι ότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μπορούν να διατίθεται σε αυτόν αστικά στερεά απόβλητα προερχόμενα μόνο από τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου (εκτός Δ.Δ. Μουρεσίου) και του Δ.Δ. Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, και ειδικότερα όσα απομένουν μετά από την εφαρμογή του συστήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ).

Επιπλέον, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ θα μπορούσε να δέχεται τα συγκεκριμένα εκτός νομού απόβλητα, εφόσον ήταν δημοτικά, και όχι ιδιωτικής επιχείρησης, και με τον όρο της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας, που προβλέπει τη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έκδοση κοινής απόφασης των δύο Γενικών Γραμματέων των εμπλεκόμενων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (στην προκειμένη περίπτωση, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας).

«Με αυτά τα δεδομένα, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί η ένοχη σιωπή της, συνήθως λαλίστατης, Δημοτικής Αρχής, η οποία μετά από τόσο διάστημα και παρά την ανακοίνωσή μας και τη σχετική ερώτηση των 6 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη» τονίζει σε ανακοίνωσή της, η «Επιλογή Ευθύνης», προσθέτοντας πως τον λόγο έχουν πλέον οι αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές και συμπληρώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου οφείλει να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική απόφασή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος