Χίος: Στα μαστιχοχώρια ο αν. υπουργός περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης

Τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή λύσεων για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή από την πυρκαγιά του περασμένου μήνα στη νότια Χίο, εξέτασαν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση  α και β βαθμού και τους φορείς του νησιού.

Συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Δήμαρχο Χίου, τους 2 βουλευτές του νομού και εκπροσώπους φορέων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές καθώς και ορισμένα από τα μαστιχοχώρια που είδαν τα μαστιχόδεντρα τους να καίγονται σχεδόν στο σύνολό τους.

Σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το χειμώνα και να γίνουν άμεσα εργασίες προστασίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ο υπουργός επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνει αποκατάσταση των αναβαθμίδων που εδώ και χρόνια λειτουργούν σωστά για να κρατείται το χώμα και να μην παρασύρεται από τα νερά της βροχής.

Μάλιστα ο κ. Τσιρώνης είπε ότι μπορούν να διεκδικηθούν χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την κλιματική αλλαγή.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει πρόταση νόμου για μείωση του κλήρου από 5 σε 2 στρέμματα, ειδικά για τα νησιά, ώστε να μπορούν να τύχουν οι μαστιχοπαραγωγοί ενισχυτικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη διοίκηση για τα θέματα καθαρισμού των χειμάρρων και άμεσα πρόκειται να ανοίξει το σχετικό μέτρο στο ΕΣΠΑ.

Από τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου που ακολούθησε της περιοδείας στις πληγείσες περιοχές, είναι η ανάγκη για συνεργασία των φορέων έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και η εισαγωγή τροπολογίας στη Βουλή όπου αντί οι κάτοικοι να δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις ενέργειες καθαρισμού των χωραφιών τους να ζητείται η κατάθεση της αντίρρησής τους για μη επέμβαση στις ιδιοκτησίες τους· ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Τσιρώνης κατά την επίσκεψή του στο χωριό Ελάτα είχε την ευκαιρία να ακούσει την πρόταση και από το Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού για μια ενιαία αντιμετώπιση των οικισμών με τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά αλλά και του μαστιχιού που αποτελεί μοναδικό προϊόν και σημαντικό πόρο επιβίωσης για τους κατοίκους των χωριών.

Παράλληλα τέθηκαν τα αιτήματα για άμεση αποζημίωση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, σε αντίθεση με ότι έγινε το 2012 στην ακόμα μεγαλύτερη καταστροφική πυρκαγιά, όπου μόνο ένα μικρό ποσοστό  κατάφερα να αποζημιωθεί για τη χαμένη  παραγωγή και τα καμένα μαστιχόδεντρα.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος