Χίος: Συναυλία με έργα των Messiaen και Ξενάκη στο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”

Συναυλία με αντιπροσωπευτικά έργα, δύο από τους σημαντικότερους συνθέτες της «Σύγχρονης Εποχής» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 6/7, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική».
Με τίτλο «Η μουσική του Καιρού μας» θα παρουσιαστούν στο ΟΜΗΡΕΙΟ πνευματικό κέντρο στις 9.00 μ.μ., έργα του Olivier Messiaen (1908-1992) και του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Θα παρουσιαστούν το Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου- για βιολί, κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο του Messiaen. Ενώ από το έργο του Ξενάκη, το: Έξι τραγούδια- για σόλο πιάνο, Rebonds B- για ένα εκτελεστή κρουστών, Κέρεν- για σόλο τρομπόνι. Ευρυάλη- για σόλο πιάνο.

Ο Γάλλος συνθέτης Olivier Messiaen, ένας Μαίτρ του 20ού αιώνα, σημειώνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” έγραψε το κουαρτέτο το 1940 όσο ήταν κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλωσίας.
Η πρεμιέρα έγινε στις 15 Ιανουαρίου του 1941 στο στρατόπεδο με εκτελεστές τον ίδιο το Messiaen, τρεις συγκρατούμενούς του και με ακροατήριο τους αιχμαλώτους του στρατοπέδου και τους Γερμανούς φύλακες. Το έργο, διάρκειας 50 λεπτών, με αναφορές στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, είναι το εμβληματικότερο της εποχής του και ανήκει πλέον στο διεθνές ρεπερτόριο μουσικής δωματίου.

Φέτος γιορτάζουμε 100 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (1922-2001). Μαθητής του Olivier Messiaen και συνεργάτης του Le Corbusier, ο Ξενάκης υπήρξε μία εξαιρετικά ιδιάζουσα προσωπικότητα του 20ού αιώνα, του οποίου το έργο γεφυρώνει τη μουσική με την αρχιτεκτονική και τα μαθηματικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος