Λέσβος: Μετακίνησαν 1.100 άτομα από τη Μόρια

Στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού οδήγησαν τα τρία περιστατικά θανάτου στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο τον προηγούμενο μήνα. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετακίνησαν  πάνω από 1100 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους ζούσαν σε σκηνές στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Οι 1100 που μετακινήθηκαν από τη Μόρια μεταφέρθηκαν στον Καρά Τεπέ, σε ξενοδοχεία και στον καταυλισμό ΜΚΟ δίπλα στο κέντρο κράτησης.

Δημοσιεύματα με χιονισμένες σκηνές, αλλά και παρεμβάσεις διεθνών οργανισμών και συλλογικοτήτων για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια φαίνεται ότι προκάλεσαν την κινητοποίηση  του υπουργείου. Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα έπρεπε να έχουν γίνεις μήνες πριν και να άφησε αιχμές για το ρόλο διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ.

Ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στο χοτ σποτ σήμερα δεν ξεπερνά τις 2500 σύμφωνα με επίσημες πηγές, όταν ο ίδιος αριθμός πριν από ένα μήνα ανερχόταν στις 3500. Στους χώρους που υπήρχαν οι σκηνές συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση οικίσκων, ενώ εργαζόμενοι στο Δήμο Λέσβου αποκαθιστούν τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.  Στην αποσυμφόρηση του κέντρου κράτησης και γενικά στην καλύτερη εικόνα του συμβάλλει και το γεγονός ότι οι αφίξεις προσφύγων στο νησί παραμένουν μηδενικές τις περισσότερες μέρες των τελευταίων εβδομάδων κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

 Αποσυμφόρηση Λέσβου

Σχετικά με την συνολική αποσυμφόρηση της Λέσβου, αν και παρατηρείται πρόοδος δεν μπορούν μέχρι στιγμής να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 έχουν μετακινηθεί με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας περίπου 900 πρόσφυγες (σ.σ. κυρίως οικογένειες με παιδιά)  από τη Λέσβο σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος. Από αυτούς οι 265 μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο, οι 150 το Δεκέμβριο και  οι υπόλοιποι τους δύο προηγούμενους μήνες. Υπάρχει και ένας μικρός αριθμός προσφύγων που έφυγαν από το νησί και δεν έχουν καταμετρηθεί.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο εκτιμάται από αστυνομικές πηγές ότι κυμαίνεται από 4000 – 4500.  Να σημειωθεί πως ένας ικανός αριθμός προσφύγων παραμένει σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και άλλους χώρους. Το ζήτημα απασχολεί το υπουργείο και τις αστυνομικές αρχές ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στη Μόρια δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος