Πάνω από τα 11 ευρώ το κιλό αναμένεται να φθάσει η τελική τιμή του πασχαλινού οβελία στα κρεοπωλεία της Λέσβου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς. Στα περισσότερα συνοικιακά κρεοπωλεία η διάθεση στους καταναλωτές θα ξεκινήσει από την Κυριακή των Βαΐων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η τιμή διάθεσης θα ξεκινήσει από τα 11 έως τα 13 ευρώ, ενώ κάποια κρεοπωλεία, που δεν έχουν μεσάζοντες από το σφαγείο, θα μπορέσουν να διαθέσουν και στα 10 ευρώ. Σύμφωνα με τους κρεοπώλες έχει αρχίσει να εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, που όμως περιορίζουν τις ποσότητες, που θα αγοράσουν.
Καθόλου ικανοποιημένοι δεν είναι από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι, που αν και πωλούν κατσίκια και αρνιά σχεδόν 2,5 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι, οι υπέρογκες αυξήσεις στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, όπως λένε, εξανεμίζουν το κέρδος τους. Τις μεγαλύτερες ποσότητες τις έχουν διαθέσει τις προηγούμενες ημέρες για το Πάσχα των καθολικών, κάτι που οδηγεί σε περιορισμένες ποσότητες στην ντόπια αγορά. Πέρυσι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου πούλησαν από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό αρνιά και κατσίκια, ενώ φέτος κατά 7 ευρώ.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Βαλτζής «φέτος ήταν πολύ καλή η τιμή για τον παραγωγό, αλλά με την τεράστια αύξηση στις ζωοτροφές , η αύξηση αυτή δεν πληρώνει το κόστος παραγωγής. Όταν ένα κοπάδι 200 πρόβατων θέλει 2.500 ευρώ για ζωοτροφές το μήνα και το πετρέλαιο ανέβηκε στα 2 ευρώ, πώς θα πληρωθεί ο παραγωγός; Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ουσιαστική στήριξη για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωράφια. Αυτά που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα είναι ασπιρίνη στον καρκίνο».
«Η μικρή ζήτηση από τους καταναλωτές πιθανόν να μειώσει τη Μεγάλη Εβδομάδα την τιμή στο κρεοπωλείο» εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο έμπορος κρεάτων και ιδιοκτήτης σφαγείου, Παναγιώτης Σελάχας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος