Λέσβος: Στην Ιερά σύνοδο οι Βρισαγώτες για τα 150.000 δολάρια που πήρε η Μητρόπολη Μυτιλήνης για τους σεισμοπαθείς

Και στην Ιερά σύνοδο απευθύνονται οι Βρισαγώτες αφού δεν παίρνουν απάντηση για τα 150.000 δολάρια που συγκέντρωσε για τους σεισμόπληκτους η μητρόπολη Αυστραλίας και τα έστειλε στην Μητρόπολη Μυτιλήνης για να τα διαθέσει. Στα Βατερά στο μοναδικό εκκλησάκι που έμεινε όρθιο από τον σεισμό στον Άγιο Ευστάθιο εκκλησιάζονται οι κάτοικοι του χωριού, επειδή όμως είναι μικρό και χωράει ίσα ίσα 30 ανθρώπους , ζητήθηκε από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης από τα χρήματα που της παραδόθηκαν  για  βοήθεια στους σεισμόπληκτους να διαθέσει 8,5 χιλιάδες ευρώ να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο δίπλα από το εκκλησάκι για να μπορούν περισσότεροι πιστοί να εκκλησιάζονται ενόψει του χειμώνα. Ανταυτού δέχθηκαν την άρνηση της Μητρόπολης και όπως είπε στην ΕΡΑ Αιγαίου ο πρόεδρος των Βρισαγωτών της Αθήνας κ. Σταυρινούδης  «ξεκίνησε ένας αγώνας αναζήτησης της τύχης των χρημάτων που δόθηκαν για ανακούφιση των σεισμοπαθών». Ο σύλλογος Βρισαγωτών της Αθήνας πριν από λίγες μέρες ζήτησε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Αρχιεπίσκοπο και τώρα τη βοήθεια της Ιεράς συνόδου αφού τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν για τους σεισμοπαθείς ενώ για την επισκευή των εκκλησιών που επλήγησαν από το σεισμό μπορούν να αξιοποιηθούν κρατικά κονδύλια .

Για τον ίδιο σκοπό 50.000ευρρώ είχε δωρίσει και ο Πάπας ενώ η Μητρόπολη Μυτιλήνης παρ όλες τις ενέργειες των Βρισαγωτών δεν έχει απαντήσει επίσημα για τη διάθεση των χρημάτων που έχει εισπράξει.

Ακολουθούν οι επιστολές του συλλόγου Βρισαγωτών:

  Προς

            Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος   9 Οκτωβρίου

Θέμα: Διαχείριση των χρημάτων για τους σεισμοπαθείς της

Λέσβου από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης

Σεβασμιώτατοι Πατέρες,

Προερχόμαστε από το χωριό Βρίσα Λέσβου, το οποίο έπληξε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του νησιού μας. Οι ναοί και η πλειονότητα των οικιών καταστράφηκαν ενώ οι κάτοικοι όχι μόνο έμειναν άστεγοι αλλά πολλοί δεν κατάφεραν να διασώσουν ούτε τα στοιχειώδη για τις ανάγκες τους. Σημαντικό πλήγμα επήλθε και στις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. Οι επιπτώσεις του σεισμού προβλέπεται να είναι μακροχρόνιες και είναι αναγκαία η υποστήριξη των ανθρώπων, ώστε να παραμείνουν στην ακριτική μας αυτή περιοχή για το καλό της πατρίδας και της πίστης μας.

Η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της καταστροφής και σε μία γενναιόψυχη προσπάθεια συμπαράστασης στον τόπο μας, διενήργησε έρανο ανά εκάστη ενορία – κοινότητα σε όλη την Αυστραλία, από τον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσόν των 150.000 δολαρίων. Το χρηματικό αυτό ποσόν απέστειλε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στην Μητρόπολη Μυτιλήνης για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων του Νησιού. Επίσης, ιδιώτες αλλά και φορείς έκαναν δωρεές για τον ίδιο σκοπό. Καμία όμως χορηγία, έρανος ή δωρεά δεν έφτασε ποτέ στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ποικίλους προβληματισμούς και ερωτήματα.

Με επιστολή  του Συλλόγου μας και άλλων φορέων του χωριού μας στις 12 Σεπτεμβρίου και μία νέα επιστολή στις 26  Σεπτεμβρίου 2017, παρακαλέσαμε τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης  κ.κ. Ιάκωβο να μας ενημερώσει για το πώς προτίθεται να διαθέσει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά ως τώρα δεν λάβαμε καμία απάντηση.         Έγινε  επίσης αίτημα από την τοπική κοινωνία της Βρίσας μας προς τη Μητρόπολη  να κατασκευάσει ένα στέγαστρο δίπλα στον μικρό ναό  του Αγίου Ευστρατίου στα Βατερά, ο οποίος πλέον είναι ο κύριος ναός των Βατερών –Βρίσας , ώστε να βρίσκουν λίγη ζεστασιά και να κάθονται  οι υπερήλικες του χωριού  κατα τον εκκλησιασμό τους,  αλλά  δυστυχώς  το αίτημα αυτό απορρίφτηκε.

Με επιστολή μας στις 4 Οκτωβρίου 2017 ζητήσαμε να μας δεχθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για να του εκθέσουμε την κατάσταση και ευελπιστούμε ότι αίτημά μας αυτό θα εισακουστεί.

Προσφεύγουμε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδό σας, αιτώντας και τη δική σας συνδρομή, ώστε να διευκρινισθεί η τύχη των χρημάτων που έχουν προσφερθεί για τους σεισμοπαθείς του νησιού μας και τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Η παράταση της υπάρχουσας εκκρεμότητητας θεωρούμε ότι, εκτός των άλλων ζητημάτων, επιφέρει πλήγμα και στην ίδια την Εκκλησία.

Ελπίζουμε ότι το αίτημά μας θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Επισυνάπτουμε:

  1. τις δύο επιστολές προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης
  2. την επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
  3. την εφημερίδα ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ της Αυστραλίας  με τα ποσά που συγκέντρωσε  η κάθε ενορία

Με σεβασμό και τιμή

Κωνσταντίνος Σταυρινός                        Αικατερίνη Σκιά

Πρόεδρος του Δ.Σ.                          Γενική Γραμματέας

Προς

                                                            τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και                                                    Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο   04 Οκτωβρίου

Θέμα: Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού στη Λέσβο από την Ιερά

Μητρόπολη Μυτιλήνης

Μακαριώτατε,

Απευθυνόμαστε στην Αγιοσύνη σας, καθώς δεν γνωρίζουμε με ποιον άλλον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά την αντιμετώπιση των σεισμοπαθών από την Μητρόπολη Μυτιλήνης μετά τον πρόσφατο σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Όπως γνωρίζετε, ο εγκέλαδος υπήρξε καταστροφικός για το χωριό μας, τη Βρίσα Λέσβου, την οποία σχεδόν ισοπέδωσε. Έχετε και ο  ίδιος επίγνωση της κατάστασης, καθώς επισκεφθήκατε προσωπικά τη Βρίσα, γεγονός για το οποίο σας είμαστε ευγνώμονες.  Στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς, η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας διενήργησε έρανο ανά εκάστη ενορία – κοινότητα, από τον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσόν των $150.000.  Το χρηματικό αυτό ποσόν απέστειλε στην Μητρόπολη Μυτιλήνης. Επίσης, ιδιώτες αλλά και φορείς έκαναν δωρεές για τον ίδιο σκοπό. Καμία όμως χορηγία, έρανος ή δωρεά δεν έφτασε ποτέ στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας. Με επιστολές  μας στις 12 Σεπτεμβρίου και στις 26  Σεπτεμβρίου 2017 παρακαλέσαμε τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης  κ.κ. Ιάκωβο να μας ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, αλλά ως τώρα δεν είχαμε καμία απάντηση.

Ο σεισμός έπληξε επίσης σοβαρά τις εκκλησίες του χωριού μας, με αποτέλεσμα οι πιστοί να εκκλησιάζονται στον ναΐσκο του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά, οποίος έχει πολύ μικρή χωρητικότητα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πρέπει να στέκοντα όρθιοι και στο κρύο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αν συνυπολογιστεί ότι πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν στις παρούσες συνθήκες η Πίστη και η Εκκλησία αποτελούν σημαντικά ή και τα μόνα ηθικά στηρίγματά τους. Ως προσωρινή λύση ζητήσανε οι κάτοικοι Βρίσας και Βατερών  από την Ιερά Μητρόπολης Μυτιλήνης να κατασκευάσει ένα στέγαστρο, αλλά το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε.

Η εκκλησία υπήρξε πάντοτε στην Ελλάδα προστάτης και αρωγός των αδυνάτων. Ως εκ τούτου, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την στάση αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, όταν μάλιστα ο σεισμός ευαισθητοποίσε και κινητοποίησε ανθρώπους άγνωστους σε μας, ίσως και άπιστους ή αλλόθρησκους, από πολλές χώρες του κόσμου. Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε να μας δεχθείτε, με την ελπίδα ότι με τη δική σας διαμεσολάβηση θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με σεβασμό και τιμή

Κωνσταντίνος Σταυρινός                                                    Αικατερίνη Σκιά

Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                     Γενική Γραμματέας

26-9-2017

                            Προς

                                                            Τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο

Θέμα: Ενημέρωση για την αξιοποίηση του εράνου από την Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη  Ιάκωβε,

Με επιστολή μας της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 σας παρακαλέσαμε να μας ενημερώσετε για τις χορηγίες και δωρεές όπως και για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχουν δοθεί  για τους σεισμοπαθείς της Βρίσας, αλλά ως τώρα δεν είχαμε καμία απάντηση. Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Αυγούστου 2017 της ελληνικής παροικίας Αυστραλίας, πληροφορηθήκαμε ότι η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας με έρανο  που έκανε στις 2 Ιουλίου  σε κάθε  ,  εκάστη ενορία – κοινότητα ολόκληρης  της Αυστραλίας  για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου συγκέντρωσε το ποσό των $ 150.000, το οποίο έχει ήδη αποστείλει στη Μητρόπολη Μυτιλήνης στις 25 Ιουλίου το 2017 (όπως φαίνεται από τους αναλυτικούς πίνακες από τα έσοδα κάθε ενορίας που είναι στη διάθεσή μας). Ούτε και γι’ αυτή τη δωρεά υπήρξε κάποια ενημέρωση ή ούτε κάποιο ποσό διατέθηκε για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Βρίσας.

Καθώς θέλουμε να αποστείλουμε ευχαριστήρια επιστολή προς την Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας όπως και στις ενορίες και κοινότητες της εκεί ελληνικής παροικίας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς σκοπεύετε να διαθέσετε το ποσόν των χρημάτων του εράνου που έχετε λάβει. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε σύντομα στο αίτημά αυτό, καθώς είμαστε  υποχρεωμένοι να πληροφορήσουμε σχετικά τους συντοπίτες μας, οι οποίοι ήδη αναρωτιούνται για την έλλειψη ενημέρωσης. Έχουμε επίσης την πρόθεση αλλά   και την υποχρέωση να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να γνωστοποιηθεί η γενναιόδωρη προσφορά των Ελλήνων της Αυστραλίας, να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο  το ποσό από την άνω δωρεά που αναλογεί στο χωριό μας  και παράλληλα να  το αξιοποιήσουμε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του χωριού μας και των κατοίκων του.

Λέσβος: Στην Ιερά σύνοδο οι Βρισαγώτες για τα 150.000 δολάρια που πήρε η Μητρόπολη Μυτιλήνης για τους σεισμοπαθείς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος