ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: Καταγγέλλει τις αλλαγές στο καταστατικό των Ά/βάθμιων συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγών

Για προσπάθεια μετατροπής των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των μαστιχοπαραγωγών σε επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα ιδιώτες επενδυτές να μπορούν να κατέχουν μερίδια έως και 35% με απόφαση του ΔΣ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Με αφορμή τις προσαρμογές των καταστατικών των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της ΕΜΧ με βάση το νόμο 4673/20, το ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωση:

“Ο συγκεκριμένος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια αντίστοιχου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την περαιτέρω μετατροπή των συνεταιρισμών σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις και τον έλεγχό τους από τα μονοπώλια καθώς ορίζει ότι με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των συνεταιρισμών διάφοροι ιδιώτες – «επενδυτές» θα μπορούν πλέον να κατέχουν μερίδια έως και 35% και να έχουν δικαίωμα ψήφου ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν.

Πρόκειται για παραδοχή του γεγονότος, ότι ο συνεταιρισμός των βιοπαλαιστών αγροτών δεν έχει μέλλον στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, αν δεν μπει κάτω από τη φτερούγα καπιταλιστών. Αυτό άλλωστε δείχνει και η εμπειρία από τις άλλοτε κραταιές συνεταιριστικές οργανώσεις που είτε χρεοκόπησαν είτε μετατράπηκαν σε μετοχικές ανώνυμες εταιρείες (πχ Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ κλπ.).

Οι συγκεκριμένες διατάξεις επιχειρείται, αυτή την περίοδο, να ενσωματωθούν στα υπό ψήφιση καταστατικά των συνεταιρισμών της ΕΜΧ. Σε αυτά προαναγγέλλονται νέες επενδύσεις της ΕΜΧ σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η «κυκλική οικονομία», τη στιγμή που η πείρα από τη λειτουργία της MEDITERRA δείχνει, ότι τίποτα δεν κέρδισαν οι βιοπαλαιστές αγρότες από τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια της ΕΜΧ.

ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: Καταγγέλλει τις αλλαγές στο καταστατικό των Ά/βάθμιων συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγώνΣύμφωνα με την εξήγηση που δίνει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ στις αλλαγές αυτές:
“1. Οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της ΕΜΧ ουσιαστικά θα διορίζονται από το ΔΣ και ΔΕΝ θα εκλέγονται από το συνέλευση του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού! Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα να διορίζονται μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί ως αντιπρόσωποι, δίνοντας τους κυρίαρχο ρόλο, και να μένουν στην απ’ έξω όλοι οι μικρομεσαίοι και τα συμφέροντα και οι ανάγκες τους.
2. Το νέο καταστατικό προβλέπει και τελικά επιβάλει την είσοδο μη-φυσικών προσώπων ως μέλη του συνεταιρισμού, δηλαδή επιχειρηματικών συμφερόντων. Τους δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και της αντιπροσώπευσης των μαστιχοπαραγωγών”, αναφέρει η ανακοίνωση που καλεί τα μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών να καταψηφίσουν τις αλλαγές στο καταστατικό τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος