Βρετανία: 130,000 νεοσύλλεκτους θα στείλει ο Πούτιν στην Ουκρανία, λένε δυτικοί αξιωματούχοι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμάται ότι θα στείλει 130.000 Ρώσους νεοσύλλεκτους στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανατρέψει τις αρνητικές γι’ αυτόν εξελίξεις στο πεδίο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι οι νεοσύλλεκτοι θα ενταχθούν στις δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές πληροφορίες δείχνουν επίσης ότι το Κρεμλίνο αναδιατάσσει ορισμένες δυνάμεις στη γειτονική Γεωργία για να ενισχύσει την εισβολή του. Τμήματα της Γεωργίας βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή για πάνω από μια δεκαετία.

Δυτικός αξιωματούχος είπε ότι ήταν «ασυνήθιστα υψηλός» ο αριθμός των νεοσύλλεκτων πρόσφατα, υποδηλώνοντας ότι προορίζονταν για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με τις αμυντικές πληροφορίες μας, η Ρωσία αναδιατάσσει τις  δυνάμεις της στη Γεωργία για να ενισχύσει την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο, είναι πολύ περίεργο να το κάνει ο ρωσικός στρατός, οπότε εκτιμούμε ότι είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην Ουκρανία.

«Καλούν για νεοσύλλεκτους στον στρατό κάθε δύο χρόνια, αλλά ο Πούτιν προχώρησε σε εγγραφή πάνω από 130.000 νέων στο στρατό.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα αυτοί οι νεοσύλλεκτοι να σταλούν στην Ουκρανία, παρόλο που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει πει ότι μόνο επαγγελματίες στρατιώτες θα πάνε στην Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, η ρωσική οικονομία αναμένεται να υποστεί μεγάλη συρρίκνωση εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία βαθιάς ύφεσης, καθώς το 2022 οι προβλέψεις του ΑΕΠ της κυμαίνονται από μείον 7%, έως μείον 12%.

«Αυτό θα σήμαινε ότι η ύφεση θα είναι χειρότερη από το οικονομικό κραχ του 1998 που έπληξε τη Ρωσία, αλλά και χειρότερη από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ το 2008».

“Νέο Κύμα Κυρώσεων” ζητά η Λιζ Τρας

Η κίνηση έγινε καθώς η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρέπει να ανασταλεί. 

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανακοινώσουν ένα «σκληρό νέο κύμα κυρώσεων» κατά της Ρωσίας για να πλήξουν τις βιομηχανίες που «γεμίζουν το πολεμικό σεντούκι του Πούτιν» και χρηματοδοτούν την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βρετανίδα υπουργός εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην πολωνική πρωτεύουσα, μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο της Ντμίτρο Κουλέμπα την Δευτέρα, ενόψει της συνάντησης των Υπουργών εξωτερικών της G7 αλλά και του ΝΑΤΟ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος