Πενήντα ελληνικές ταινίες, 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους, θα προβληθούν στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021. Οι 20 από αυτές θα προβληθούν σε πρώτη προβολή, ενώ εννέα ελληνικές ταινίες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.
Τρεις ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό και συγκεκριμένα, οι ταινίες «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού και «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου. Ισάριθμες ελληνικές ταινίες παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors: το «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου, το «18» του Βασίλη Δούβλη, καθώς και η ταινία «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση. Παράλληλα, ακόμη τρεις ελληνικές ταινίες συναντούμε στο >>Film Forward που για πρώτη φορά φέτος γίνεται διαγωνιστικό. Πρόκειται για τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, το «ORFEAS 2021», σε σκηνοθεσία που υπογράφει η καλλιτεχνική ομάδα ΦΥΤΑ και το «The Timekeepers of Eternity| του Αριστοτέλη Μαραγκού.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει δύο διαμάντια του ελληνικού σινεμά σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, σε συνεργασία με την Alpha Bank, τον χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Θα προβληθούν οι ταινίες «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», του Ντίνου Κατσουρίδη, με τον Θανάση Βέγγο, και «Δοξόμπους» του Φώτου Λαμπρινού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός μικρού αφιερώματος στον Ντίνο Κατσουρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατό του, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μια ζωή σαν σινεμά – Ντίνος Κατσουρίδης» της Ισαβέλλας Μαυράκη, συντρόφου του ακούραστου εργάτη του ελληνικού σινεμά.
Οι συγκεκριμένες ταινίες θα είναι προσβάσιμες τόσο στις αίθουσες του Φεστιβάλ όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους.
«Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά»
Επιπλέον, το 62ο ΦΚΘ θα προβάλλει δωρεάν οκτώ αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά, στο πλαίσιο της δράσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Πρόκειται για τις ταινίες: “Z”, “Ο μικρός δραπέτης”, “Αστέρω”, “Το μπλόκο”, “Ευδοκία”, “Μάνια”, “Ιdées Fixes/Dies Irae” και «Θίασος».
Εδώ και πέντε χρόνια διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο, έχουν θεσπιστεί μια σειρά από ανεξάρτητα βραβεία, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το ελληνικό σινεμά.
Πρόκειται για τα Βραβεία Κοινού FISCHER, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το Βραβείο Best Location, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, το πρώτο και το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου – FIPRESCI, το Βραβείο των Ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ και τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), το οποίο απονέμει επιτροπή φοιτητών από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, το ΦΚΘ συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ παρέχει επίσης την ευκαιρία στους Έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ξένους επαγγελματίες. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή θα προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando -ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία παγκοσμίως για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν και σε ειδικό τμήμα στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού.
Παράλληλα, όπως κάθε χρονιά, η Αγορά παρουσιάζει μια σειρά από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 62ου ΦΚΘ, η Αγορά του Φεστιβάλ, διοργανώνει εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα, εγκαινιάζει τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival και συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, στο πλαίσιο της οποίας επτά ανερχόμενοι Έλληνες μοντέρ θα παρουσιάσουν σε Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του σινεμά το showreel τους, θα παρακολουθήσουν ομιλίες και εργαστήρια, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο στοχευμένες, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη και τον Γιάννη Χαλκιαδάκη.
Αναλυτικά οι ελληνικές ταινίες του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα: https://www.filmfestival.gr/el/all-news/27717-oi-ellinikes-tainies-tou-62ou-fkth
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος