Α. Σπαντιδέας στο Πρώτο: Περιμέναμε το θεραπευτικό χάπι, είναι ένα καλό νέο-Μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους (audio)

«Ένα καλό νέο, κάτι που περιμέναμε από την αρχή της πανδημίας είναι το χάπι της Merck» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o καθηγητής Παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Συνεχίζοντας, είπε «ξέραμε ό,τι όποια μέτρα και να εφαρμόζαμε δεν ήταν ικανά για να αναστείλουμε ή να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Έχουμε το εμβόλιο που είναι το πρώτο όπλο έναντι της εξάπλωσης, ωστόσο είναι πολλά τα άτομα που δεν εμβολιάζονται, τα οποία θα νοσήσουν και πολλοί από αυτούς θα νοσηλευτούν και θα μπουν σε ΜΕΘ. Η molnupirav, το χάπι της Merck, είναι λοιπόν, ένα όπλο που έρχεται στα χέρια μας για τα άτομα που θα νοσήσουν».

Το συγκεκριμένο χάπι, προορίζεται για τα άτομα που νοσούν ήπια ή ελαφρώς σοβαρά την νόσο και έχουν τουλάχιστον έναν προδιαθεσικό παράγοντα για να νοσήσουν σοβαρά στην συνέχεια. Είναι παχύσαρκα, έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα ή είναι άνω των 60 ετών. Δεν προορίζεται για γενική χρήση και δεν θα το βρίσκει κανείς στο φαρμακείο, προκειμένου να το πάρει προληπτικά, γιατί είναι θεραπευτικό. Το φάρμακο δεν είναι για ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, αλλά για εξωτερικούς, και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Τα άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο και δεν προχωρούν στον εμβολιασμό, όταν θα νοσήσουν και αντιμετωπίσουν πραγματικά τον κίνδυνο να μπουν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ, τότε δεν θα είναι εύκολο να μην δεχθούν το φάρμακο αυτό», τόνισε ο κ. Σπαντιδέας.

Αυτή την ώρα, πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε μια φάση που τουλάχιστον 3 ακόμα φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζουν αντίστοιχα φάρμακα τα οποία θα εγκριθούν πολύ σύντομα με αυτή την γρήγορη διαδικασία εκτάκτου έγκρισης και θα τα έχουμε στην διάθεσή μας. Όπως εξήγησε ο κ. Σπαντιδέας, σε Ευρώπη και Αμερική ακολουθούν μια διαδικασία έγκρισης για φάρμακα τα οποία είναι αμέσου ανάγκης, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που απαιτούν μήνες και χρόνια κάποιες φορές. «Η Αμερική προπλήρωσε πριν ακόμα πάρουν έγκριση κινδυνεύοντας να χάσει τα λεφτά της, όπως και η Αγγλία η οποία προμηθεύτηκε ήδη 500.000 δόσεις».

Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, προειδοποιεί ο καθηγητής. «Έχουμε ήδη μπει σε μια φάση που καθημερινά μετράμε γύρω στα 6000 κρούσματα και με προβλέψεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10000. Έχουμε μπροστά μας δηλαδή ένα βουνό μέχρι να περάσει ο χειμώνας ή μέχρι να δούμε ένα σημείο κάμψης της νόσου».

Η έξαρση επιβεβαίωσε ο κ. Σπαντιδέας, δεν παρατηρείται μόνο στην χώρα μας, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Αγγλία για παράδειγμα, όπου παρατηρείται ο πιο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που είχε ποτέ, από την έναρξη της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι έχει υψηλό αριθμό εμβολιασμένων. Εκεί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε με την έναρξη των σχολείων, επεσήμανε, καθώς πολλά  πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικά και διασπείρουν τον ιό.

Σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης για την ανάσχεση της πανδημίας, ο κ. Σπαντιδέας τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθεί η επιτήρηση, όπως επίσης και τα τεστ, για να μπορούν να ιχνηλατούνται νωρίτερα τα άτομα τα οποία νοσούν και να απομονώνονται πριν γίνει διασπορά του ιού. «Και μάσκες παντού και για τους πάντες, μέσα και έξω». είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος