Ο ακανές είναι το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό και σήμα κατατεθέν των Σερρών. Η ιστορία του χάνεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, και έως σήμερα παραμένει περιζήτητη λιχουδιά.
Ο ακανές δεν παρασκευάζεται σε άλλη περιοχή, της χώρας ή στο εξωτερικό. Είναι παρόμοιο με το λουκούμι, μόνο που αρωματίζεται με φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο και όχι με το σύνηθες αποστάγματα φρούτων. Παρασκευάζεται αποκλειστικά στην πόλη των Σερρών και μια οικογένεια συνεχίζει την παράδοση για τρίτη γενιά. Ο Γιώργος Ρούμπος δείχνει τον χώρο παρασκευής των λουκουμιών, αλλά κρατά μυστική την συνταγή, λόγου ευνόητους. Ίσως το συστατικό της επιτυχίας είναι το χωρίς άλατα νερό του βουνού στον Λαϊλιά Σερρών, που δίνει στον ακανέ την μαλακή και βελούδινη υφή του.
Το όνομα ακανές χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, όταν ονομαζόταν hakanes halva ή βασιλικός χαλβάς και η παρασκευή του γινόταν μέσα σε μεγάλα καζάνια. Κάποιες τεχνικές έχουν εκσυγχρονιστεί, αλλά η διαδικασία παραμένει η ίδια.
Πρόκειται για μια νοστιμιά με αγνά υλικά και πολύ αμύγδαλο αναφέρει ο κ. Ρούμπος. Το γλυκό διατίθεται ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα Σερρών και οι επισκέπτες της πόλεως κάνουν πάντα μια στάση στο μαγαζί του για προμήθειες. .
Μια πολύωρη και κουραστική διαδικασία που ξεκινά με ένα μείγμα ζάχαρης και αμύλου. Η προσθήκη βουτύρου και αμυγδάλου με συνεχές ανακάτεμα δίνει το τελικό προϊόν. Λόγω του γλυκού απέκτησαν ανάλογη φήμη και οι Σέρρες. Με μια γλυκιά αίσθηση, και την αναλλοίωτη γεύση της μας ταξιδεύουν σε περασμένες εποχές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος