Αλ. Παπαχελάς στο Πρώτο: Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση για το ρόλο των Αμερικανών στο πραξικόπημα του 1967 και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο (audio)

Την πεποίθηση ότι «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» για τον ρόλο των ξένων και ειδικά των Αμερικανών για τη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο εξέφρασε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, μιλώντας για το βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο», στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ένα βιβλίο, μια Ιστορία» με τον Πέτρο Τατσόπουλο, κι ενώ σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 55 χρόνια από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου 1967.

«Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, όπως το ίδιο πίστευα και για το ρόλο των Αμερικανών το 1967. Είναι τεράστια τα λάθη που έκαναν οι Έλληνες και οι Κύπριοι πρωταγωνιστές της εποχής. Για παράδειγμα η μεγαλομανία και ο μεγαλοϊδεατισμός του Ιωαννίδη ο οποίος προχώρησε στην ανατροπή του Μακάριου χωρίς να σκεφτεί την επόμενη ημέρα. Αλλά και από την άλλη δεν μπορεί να πει κανείς ότι και οι Αμερικανοί δεν έπαιξαν το ρόλο τους. Για παράδειγμα έστησαν μια παγίδα στον Ιωαννίδη όταν του έστειλαν ένα μήνυμα ότι αν οι Έλληνες δεν ανοίξουν πυρ στην Κύπρο τότε και οι Τούρκοι δεν θα ανοίξουν πυρ. Και αυτό το έκαναν συνειδητά, καθώς ήθελαν να αποφύγουν μια αναμέτρηση Ελλάδας Τουρκίας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχελά, οι δικτάτορες συμπεριφέρθηκαν με εγκληματική ανευθυνότητα, αλλά και από την άλλη πλευρά υπήρχε ένα «χάος» στην αμερικανική πολιτική, καθώς ο Κίσινγκερ είχε ρίξει όλο το βάρος του στη διαχείριση του σκανδάλου Watergate.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος