Οι αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο που φέρνει το πολυνομοσχέδιο (video)

Διατάξεις με αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Με τρεις αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, κλείνει το υπουργείο εργασίας τις εκκρεμότητες με τους δανειστές. Συγκεκριμένα:
Καταργείται η έκπτωση στην εισφορά υγείας που είχε προβλεφθεί για τους νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους. Η εν λόγω εισφορά ορίζεται πλέον στο 6,95% επί του δηλωθέντος εισοδήματος από τις αρχές του επόμενου έτους και όχι από το 2019, όπως προβλεπόταν αρχικά. Αντίθετα, διατηρείται η έκπτωση που έχει προβλεφθεί για την κύρια σύνταξη για την πρώτη πενταετία άσκησης του επαγγέλματος.

Ποιοι χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς ΟΓΑ

Ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, σε περιοχές με λίγους κατοίκους που όμως δεν είναι αγρότες, χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ και τα ασφάλιστρά τους θα υπολογίζονται πλέον σύμφωνα με ό,τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα πρέπει δηλαδή να καταβάλλουν, από τις αρχές Ιανουαρίου, 26,95% επί του πραγματικού τους εισοδήματος για κύρια σύνταξη και υγεία.
Μία αλλαγή που εκτιμάται ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων ακόμα και πάνω από 50%, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων, σε μικρό χωριό, με εισόδημα 10.000 €, μέχρι σήμερα καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ 100 ευρώ το μήνα. Με το νέο καθεστώς, θα κληθεί να καταβάλει, κάθε μήνα, σε εισφορές 225 €.

Για σημαντική επιβάρυνση που επηρεάζει τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, κάνει λόγο η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης δηλώνει στην ΕΡΤ: “Δυστυχώς με την αλλαγή του νόμου αυτού, θα αναγκαστούν οι περισσότερες επιχειρήσεις να κλείσουν και στην καλύτερη περίπτωση να δουλέψουν παράνομα, όπως κάνουν πολλές άλλες επιχειρήσεις δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις υγιείς επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν”.

Αλλαγή στην εξαγορά πλασματικών ετών

Η τρίτη αλλαγή αφορά στην εφάπαξ εξαγορά των πλασματικών ετών, το κόστος των οποίων έχει ήδη τριπλασιαστεί με το νέο ασφαλιστικό. Με τη νέα ρύθμιση καταργείται η συνολική έκπτωση του 15% και πλέον ορίζεται στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Ο Διονύσιος Ρίζος, ειδικός στην κοινωνική ασφάλιση εξηγεί: Για παράδειγμα ασφαλισμένος που χρειάζεται 3 πλασματικά έτη, καταθέσει αίτηση εξαγοράς και επιθυμεί να τα εξαγοράσει εφάπαξ, θα έχει μία έκπτωση 6%.

Η αλλαγή αυτή αφορά στην εξαγορά πλασματικών ετών είτε πρόκειται για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ; Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος