Ανοιχτοί λογαριασμοί ΔΝΤ-Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα ως τις 15 Ιουνίου (video)

Δεν βγήκε λευκός καπνός από το χθεσινό Eurogroup καθώς δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Ετσι οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα μετατίθενται για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου, με την Αθήνα να εκτιμά πως είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Αρκετούς ανοικτούς λογαριασμούς άφησε πίσω του το μαραθώνιο Eurogroup της Δευτέρας, αν και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του Προγράμματος. Οι δύο βασικές εκκρεμότητες για την αξιολόγηση και το χρέος δεν έκλεισαν, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των Θεσμών, και μεταφέρονται πλέον για την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 15 Ιουνίου.

Το τεταμένο κλίμα μεταξύ όλων των πλευρών φάνηκε ήδη από τις συναντήσεις που είχαν αξιωματούχοι των δανειστών λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το eurogroup. Η βασική αιτία ήταν ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες για τον οδικό χάρτη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και εντός της κεντρικής αίθουσας. Μετά από 8 ώρες διαβουλεύσεων και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών, έγινε φανερό ότι οι διαφωνίες των Θεσμών γύρω από το ελληνικό ζήτημα, δεν είχαν γεφυρωθεί. Κάποια στιγμή, μάλιστα, το Συμβούλιο αναγκάστηκε για διακόψει για περίπου δύο ώρες τις εργασίες του προκειμένου όλες οι πλευρές να αποτιμήσουν τα δεδομένα που υπήρχαν στο τραπέζι και να επανασχεδιάσουν την τακτική τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε, παρουσίασε μία συμβιβαστική πρόταση για πλεονάσματα και χρέος, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την έγκριση του Συμβουλίου και του ΔΝΤ.

O επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι “η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα, που αντιμετωπίζει τα «δύσκολα» και «ευαίσθητα» θέματα στη φορολογία και το συνταξιοδοτικό. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται, όμως, ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους με πιο ρεαλιστικές υποθέσεις και μεγαλύτερη σαφήνεια. Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να πάρουν συγκεκριμένη μορφή πριν από τη λήξη του”.

Ο υπουργός Οικονομικών Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι “η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Αυτό που θέλουμε είναι να τηρούνται οι κανόνες. Εάν όλα πάνε καλά, τότε σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία. Το ΔΝΤ αποδείχθηκε «δύσκολο» στις διαπραγματεύσεις”.

Εκτός από το χρέος, έντονες διαφωνίες υπήρξαν και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μέχρι το 2022 συμφωνήθηκε ο στόχος να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, για τα επόμενα σχεδόν 40 χρόνια οι Ευρωπαίοι προτείνουν να υποχωρήσει ο στόχος στο 2,2% ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι “δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως. Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το χρέος, εφόσον περιγραφούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”.

Την αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος περιμένει και η ΕΚΤ, προκειμένου να εξετάσει την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε να υποχωρήσουν περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και να επιχειρηθεί μία έξοδος στις αγορές εντός του έτους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Σχετική είδηση: Σόιμπλε: Αισιόδοξος για συμφωνία εντός τριών εβδομάδων με το ΔΝΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος