Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Αστυνομικοί αποκλεισμοί και καταλήψεις εκλογικών κέντρων (video)

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, με δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα να τελούν υπό κατάληψη από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της περιοχής που θέλουν να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή του, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα το εμποδίσει με κάθε τρόπο. Ήδη, η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία, οι οποίοι έχουν σφραγίσει τα μισά σχολεία για να μην στηθούν κάλπες και έχουν καταλάβει το κέντρο τηλεπικοινωνιών προς αποφυγήν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η αστυνομία έχει εντολή να απομακρύνει μέχρι αύριο τους ανθρώπους που έχουν καταλάβει σχολεία που προορίζονται για εκλογικά τμήματα.

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Αστυνομικοί αποκλεισμοί και καταλήψεις εκλογικών κέντρων (video)Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

Όπως ανακοινώθηκε 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Η ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Αστυνομικοί αποκλεισμοί και καταλήψεις εκλογικών κέντρων (video)Παράλληλα, οι ισπανικές αρχές έχουν κάνει γνωστό ότι οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.

Η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Vanguardia» που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1.

Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Αστυνομικοί αποκλεισμοί και καταλήψεις εκλογικών κέντρων (video)
AP Photo/Manu Fernandez

Ένας δικαστής χθες, διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο στην Καταλονία.

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Αστυνομικοί αποκλεισμοί και καταλήψεις εκλογικών κέντρων (video)
AP Photo/Manu Fernandez

Πάντως, η επαρχία των 7,5 εκατ. κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε πολυπληθής διαδήλωση από τους αυτονομιστές, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση από τους αντίπαλους της ανεξαρτησίας, ενώ σχεδόν μοιρασμένα είναι τα ποσοστά μεταξύ των δύο πλευρών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος