Απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου για το Brexit (video)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε απογοήτευση για την εξέλιξη, ενώ όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες για το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματός της.

Ήττα για τη βρετανική κυβέρνηση η απόφαση

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη δέσμευση της Μέι στις Βρυξέλλες να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit έως τον Μάρτιο.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός επικοινωνίας μεταξύ του προέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την Τερέζα Μέι το πρωί της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο σημείωσε ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παροτρύνει το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις.

Σχετικές ειδήσεις: Βρετανία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο η ενεργοποίηση του Brexit (video)
Ο συντάκτης του Άρθρου 50, λέει ότι το Brexit δεν είναι αμετάκλητο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος