ΠΣΦ: ” Άλυτο το πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια” (video)

Τις ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες “από αντιβιοτικά και αντι-υπερτασικά μέχρι παιδικά εμβόλια” είχε επισημάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών πριν από ένα εξάμηνο, ωστόσο επανέρχεται χτυπώντας εκ νέου καμπανάκι κινδύνου. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Δαγρές , επισημαίνει ότι “έχει παγιοποιηθεί ο μέσος όρος των ελλείψεων, επιρρίπτοντας ευθύνες “στις πολυεθνικές που ζητάνε υπέρογκα ποσά για να καλύψουν τα κενά στα φαρμακεία”, ενώ υποστήριξε ότι “οι ελλείψεις διογκώνονται από τις παράλληλες εξαγωγές”.

“Ο ΕΟΦ είχε δεσμευτεί ότι απαγορεύονται παράλληλες εξαγωγές, ωστόσο “οι πολυεθνικές στρέφονται σε μεγαλύτερες αγορές και κρίνοντας την Ελλάδα ως επισφαλή χώρα προστατεύουν τα κέρδη τους με μικρότερη έκθεση”, τόνισε ο κύριος Δαγρές στην ΕΡΤ.

“Έχουμε ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά υπάρχει προστατευτισμός, που ονομάζεται πατέντα”, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι “λόγω της πατέντας η επάρκεια δεν καλύπτεται κι αυτό συνιστά απαράδεκτη στρέβλωση που έχει ως συνέπεια η κάθε εταιρεία να κρατά όμηρο την ζήτηση”.

“Υπάρχουν πρωτότυπα φάρμακα σε έλλειψη που δεν έχουν γενόσημα”, επισημάνθηκε παράλληλα.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου, απαντά ότι “υπάρχει το φαινόμενο των ελλείψεων γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

“Υπάρχει ομάδα 150 φαρμάκων που κατά καιρούς παρουσιάζουν εντονότερο πρόβλημα και μέσα σε αυτά είναι και τα παιδικά εμβόλια η έλλειψη των οποίων έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δύο εργοστάσια δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση. Σε αυτά τα εμβόλια, ισχύει απαγόρευση των εξαγωγών”, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

ΠΗΓΗ;ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος