Αποσύρει μηνύσεις για ασέβεια – φυλακίζει δημοσιογράφους ο Τ. Ερντογάν (video)

Στην Τουρκια, ο Τ. Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις μηνύσεις για «προσβολή» στο πρόσωπό του, συνεχίζει όμως τις διώξεις και κλιμακώνει τη ρητορική εναντίον της Δύσης. Στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής μετά από δημοψήφισμα, αναφέρθηκε ο υπουργος Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς, όπως είπε, φθανουν χιλιάδες μηνυματα που θέλουν καταδίκη σε θάνατο των πραξικοπηματιών.

O τούρκος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από τις εκδηλώσεις ενότητας του λαού του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και προχώρησε σε μια ενέργεια, που όπως τόνισε δεν θα επαναληφθεί. “Θα αδράξω την ευκαιρία και για μια φορά μόνο, θα συγχωρήσω όσους έδειξαν ασέβεια προς το πρόσωπό μου με οποιονδήποτε τρόπο και θα αποσύρω όλες τις εναντίον τους αγωγές”, δήλωσε.

Ταυτόχρονα, επέμεινε στις επιθέσεις του απέναντι σε ξένους ηγέτες που επέκριναν τα μέτρα καταστολής των τουρκικών αρχών, και τους ζήτησε “να κοιτάξουν τη δουλειά τους”.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως καταβάλλονται προσπάθειες να εκτονωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον αμερικανό στρατηγό, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Τζόζεφ Βοτέλ. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, διευκρίνισε: “Όποια δημοσιεύματα αφήνουν να ενοηθεί ότι ο στρατηγός Βοτέλ εξέφρασε στήριξη, με οποιονδήποτε τρόπο, σε τούρκους αξιωματικούς του στρατού, που πήραν μέρος σε παράνομες σρατιωτικές δράσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης είναι ανακριβή”.

Από τους 21 δημοσιογράφους που οδηγήθηκαν σε δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη, οι 17 προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μεταξύ αυτών και η επιφανής δημοσιογράφος Ναζλί Ιλιτσάκ, η οποία υπήρξε βουλευτής και διώχθηκε από τη Σαμπάχ γιατί είχε επικρίνει υπουργούς του Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο επανέλαβε ότι επανεξετάζεται η επιβολή θανατικής ποινής στη χώρα του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα.

Υπό κράτηση βρίσκονται 18.000 άτομα στην Τουρκία, για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν -ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, ευθύνεται για το πραξικόπημα. Ο ίδιος ο τούρκος ιεροκήρυκας, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αρνείται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Reuters, APTN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος