Ασφυκτιούν τα συστήματα υγείας διεθνώς λόγω της πανδημίας

«Το τέλος της πανδημίας είναι πολύ μακριά, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται,» ήταν ο τίτλος του ΠΟΥ της περασμένης εβδομάδος. «Έχουμε δει επτά  διαδοχικές εβδομάδες αυξανόμενων κρουσμάτων και τεσσάρων εβδομάδων αυξανόμενων θανάτων», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τένδρο Ανχάνμο-Γκεμπρέιεους.

Τα συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων κρατών σε Αμερική και Ευρώπη πλήρωσαν ακριβά την πανδημία με τα μεγαλύτερα θύματα τους ηλικιωμένους, όπως συνέβη στην Σουηδία, αναφέρει ο Μανώλης Κογιέβινας καθηγητής επιδημιολογίας – διευθυντής του ινστιτούτου υγείας της Βαρκελώνης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αλληλοκατηγορούνται για το ποιο εμβόλιο προκαλεί περισσότερες παρενέργειες, ενώ οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις επιβραδύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει διαφορετικό εμβόλιο ως δεύτερη δόση σε άτομα κάτω των 65 ετών που είχαν λάβει την πρώτη δόση της AstraZeneca. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά  η πίεση στα συστήματα υγείας παραμένουν και αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμών δεν θα μειωθεί τονίζει ο κ. Κογιέβινας. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην Γαλλία όπου οι άνθρωποι δηλώνουν αντίθετοι στον εμβολιασμό, ενώ στην Ινδία η κατάσταση είναι καταστροφική. Στην Αφρική έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% του πληθυσμού. Παρ’ ότι η ιατρική κοινότητα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με covid, ο μόνος τρόπος αποφυγής ενός νέου κύματος του ιού είναι η αύξηση των εμβολιασμών σε επίπεδο πάνω από το 50%.  

«Έχουν χορηγηθεί πάνω από 780 εκατ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, αλλά σε αρκετές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής οι λοιμώξεις αυξάνονται», επισημαίνει ο ΠΟΥ. Η  σύγχυση, ο εφησυχασμός, η ασυνέπεια εφαρμογής των μέτρων δημόσιας υγείας,  επιτείνουν την μετάδοση και κοστίζουν ζωές. Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί  λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι και είναι πιθανό η πανδημία να τεθεί υπό έλεγχο εντός μηνών». Οι προβλέψεις της J.P. Morgan τον Φεβρουάριο ότι η πανδημία θα τελείωνε τον Απρίλιο διαψεύστηκαν και μένει να αποδειχθεί αν είναι τόσο εύστοχες και οι οικονομικές τους αναλύσεις.

Μέσα σε επτά ημέρες προστέθηκαν 5.236.922 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3 εκατ.. Μόνο στην Ευρώπη σημειώθηκε μείωση  3%. Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 129 εκατ. Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ και τις δυο δόσεις έλαβαν πάνω από 84 εκατ.. Παρά ταύτα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζει πως πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού για να ανακοπεί η νόσος. Κολλέγια και πανεπιστήμια ανακοινώνουν ότι από το φθινόπωρο θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους φοιτητές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins τις τελευταίες επτά ημέρες, καθημερινά αναφέρονται κατά μέσο όρο πάνω από 67.100 νέες μολύνσεις, που είναι 25% πάνω από εκείνο που ήταν σχεδόν πριν από ένα μήνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων, παρά τους εμβολιασμούς, οφείλεται κυρίως στις νέες μεταλλάξεις και στην κόπωση της κοινωνίας να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε κακές τις επιλογές ορισμένων χωρών να ανοίξουν εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και αγορές, την ώρα που δεν λαμβάνονται αυστηρά όλες οι προφυλάξεις. Στην Ολλανδία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε από τις 22:00 έως τις 04:30 αίρεται στις 28 Απριλίου, ενώ εστιατόρια και καφέ θα σερβίρουν  σε εξωτερικούς χώρους από τις 12:00 έως τις 18:00 το απόγευμα. Η Ιταλία που έκανε το βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα κατέγραψε 16.232 κρούσματα και 360 θανάτους σε 24 ώρες και στο Βέλγιο εντοπίστηκε ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού.

Καθώς οι παλιές συνήθειες συγκρούονται με νέες καταστάσεις ένα από τα θετικά που έφερε ο covid είναι η μείωση των μετακινήσεων. Μόνο στις ΗΠΑ οι κάτοικοι ταξίδεψαν σχεδόν 60 δις χιλ. λιγότερα τον Ιούνιο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2019.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος