Μπαράζ πυρκαγιών στη Ζάκυνθο – Βάσιμες υποψίες για εμπρησμούς (video)

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ζάκυνθος, καθώς τα έξι βασικά μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν 12 δασικές πυρκαγιές στο νησί. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για κακόβουλες ενέργειες, ενώ, σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα «βλέπουν» στελέχη της δασοπυρόσβεσης. Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής

Οι εστίες εντοπίζονται στον Κοιλιωμένο, το Καταστάρι, τις Βολίμες, το Καπελέτι, τον Βασιλικό, και μεταξύ Καλαμακίου και Λαγανά.

Πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη δασική έκταση μεταξύ των χωριών Κοιλιωμένος και Αγαλάς, χωρίς να απειλούνται άμεσα σπίτια.

Στις φλόγες παραδόθηκε ένα σπίτι περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά, και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού.

Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνέδραμαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα αεροσκάφος τύπου πετζετέλ.

Από τις φλόγες έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών στο νησί, ενώ είναι πιθανό να έχουν καεί στάβλοι με ζώα.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στη Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης, στο νησί έχουν εκδηλωθεί περιμετρικά 12 μέτωπα και εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Για πρωτοφανή μέτωπα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκότσας, προσθέτοντας πως δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στο νησί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε έκταση με πουρνάρια στην Παλιά Καβάλα. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος υδροφόρες και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ την ημέρα επιχειρούσαν και δύο καναντέρ και δύο πετζετέλ.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Βύλιζα Κορωπίου, Καμένα Βούρλα, Θεοδώριανα Τζουμέρκων και Έλαια Γορτυνίας.

Η χώρα μας, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Αλβανίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, στέλνει επιπλέον επτά πυροσβεστικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Δ. Νέγκας, Π. Πομώνης, Ζ. Κακκαβάς], Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σε πύρινο κλοιό η Ζάκυνθος – Εμπρησμό δείχνουν τα στοιχεία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος