Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι – Στο Σ.Α. ΟΗΕ ψήφισμα για αποστολή παρατηρητών (video)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να ψηφίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο επί του σχεδίου Απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και απαιτεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιτηρήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων από το Χαλέπι. Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ, ενώ η Ρωσία εξέφρασε επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας μια ταχεία εφαρμογή ενός σχεδίου αποστολής διεθνών παρατηρητών «μη ρεαλιστική». «Η λέξη Χαλέπι είναι πλέον συνώνυμη της κόλασης», τόνισε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές διευκολύνουν την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου από τους αμάχους.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι – Στο Σ.Α. ΟΗΕ ψήφισμα για αποστολή παρατηρητών (video)Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, που υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο Σ.Α. έξι φορές για να αποτρέψει την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον συριακό πόλεμο αφότου ξέσπασε το 2011. Η Κίνα έχει ασκήσει το δικό της πέντε φορές για το ίδιο ζήτημα.

Η Γαλλία εκτιμά ότι εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση στο Σ.Α., μπορεί να επιδιωχθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο «να μεγιστοποιηθεί η πίεση σε αυτούς που επηρεάζουν τις εξελίξεις επί του πεδίου. Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να γίνει είτε από την πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών της ή από τα εννέα από τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ. Μόνο 10 τέτοιες συνεδριάσεις έχουν συγκληθεί μέχρι σήμερα.

Σε μια χωριστή συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο το Μεσανατολικό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας και η επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων».

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι – Στο Σ.Α. ΟΗΕ ψήφισμα για αποστολή παρατηρητών (video)Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε και αυτός όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των αμάχων στις ανατολικές συνοικίες της συριακής πόλης.

«Προτρέπω όλα τα μέρη και την διεθνή κοινότητα να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας και να υποστηρίξουν την διαδικασία απομάκρυνσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια σειρά μηνυμάτων που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Η εκεχειρία την οποία διαπραγματεύτηκε η Τουρκία στο Χαλέπι και η συνέχιση των επιχειρήσεων αποτελούν την τελευταία ελπίδα που απομένει για τους αθώους» πρόσθεσε ο ίδιος. «Ο λαός του Χαλεπίου δεν είναι μόνος» έγραψε ο Ερντογάν. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε τις ζωές αθώων», συμπλήρωσε.

Στην τραγική πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι, καθώς ο Ασαντ ανέστειλε την επιχείρηση εκκένωσης, με το επιχείρημα ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ – Επιμέλεια video Ληδα Παπαδοπουλου

Σχετική είδηση: «Παιδί- καμικάζι αυτοκτονίας» στη Δαμασκό – «Αδιανόητη» η κατάσταση στο Χαλέπι( video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος