Επεισόδια στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης για να διαδηλώσει ενάντια στη συμφωνία, ζητώντας «την απόσυρση της συμφωνίας καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στις σκάλες πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όταν ορισμένα άτομα, ένας εκ των οποίων κρατούσε καδρόνι, πέταξαν διάφορα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο.
Επεισόδια σημειώνονται κατά διαστήματα μεταξύ των διαδηλωτών και των ανδρών των ΜΑΤ στη Βασ. Σοφίας αλλά δεν σημειώθηκε – μέχρις στιγμής – καμία προσαγωγή.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά».

Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

Μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με 2.000 αστυνομικούς επί ποδός, ελικόπτερα και drones, ενώ έχει δημιουργηθεί φραγμός από κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στη συγκέντρωση του Συντάγματος και την συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Σε ισχύ έχουν ήδη τεθεί έκτακτες ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η ΕΡΤ-2 και το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ καλύπτουν ζωντανά και με έκτακτες εκπομπές όλες τις εξελίξεις και ανοίγουν διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα λεωφορεία που έρχονται από τη Νότια Ελλάδα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και από Βόρεια Ελλάδα στο γήπεδο του Μπάντμιντον.

Οι διαδηλωτές θα χρησιμοποιούν το Μετρό και το Τραμ και θα αποβιβάζονται στους σταθμούς Ακρόπολη, Ευαγγελισμός και Μοναστηράκι, καθώς κλειστοί είναι από τις 10:00 οι Σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

Παράλληλα, θα ισχύσουν κι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος