Δ. Καιρίδης στο Πρώτο για Γαλλικές εκλογές: Έκπληξη ο Μελανσόν- Κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων (audio)

Απαντώντας στο ερώτημα ακροατών του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και της εκπομπής «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, τι μπορεί να σημαίνει μια νίκη Λεπέν στις Γαλλικές εκλογές, o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως χωρίς καμία αμφιβολία κάτι τέτοιο θα είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την Ευρώπη, την ώρα που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και τα πατήματά της.

«Ο Μακρόν είναι ο πιο φιλοευρωπαίος Γάλλος Πρόεδρος σε μια χώρα πολύ κεντρική για τις εξελίξεις, με τον οποίο έχουμε χτίσει μια στρατηγική σχέση, προφανώς με την Γαλλία αλλά και την προεδρία Μακρόν. Ειδικά για εμάς εδώ στην Ελλάδα θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη και σε επίπεδο ευρωπαϊκής συνοχής και ενότητας και σε επίπεδο χειραφέτησης γεωστρατηγικής, ευρωστρατού και όλων αυτών που θέλουμε να κάνουμε. Θα στείλει το λάθος μήνυμα, θα είναι αναμφίβολα μια νίκη για το Κρεμλίνο και τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού και τις δυνάμεις του αυταρχισμού. Διότι σήμερα η δυτική δημοκρατία βρίσκεται σε πόλεμο και στα εξωτερικά αλλά και εκ των έσω. Είναι γνωστό ότι η Λεπέν είχε χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν το 2017» επισήμανε ο κ. Καιρίδης.

Οι συνέπειες λοιπόν, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, θα ήταν απολύτως αρνητικές. «Δεν έχουμε τελειώσει, γιατί έχουμε τον δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες, η Λεπέν έχει καταφέρει να σπάσει την ακροδεξιά περιχαράκωση και να μπορεί να έχει εφεδρείες για να ψαρεύει ψήφους. Βοήθησε το ότι η ίδια μετατοπίστηκε, άλλαξε όνομα στο κόμμα, μετρίασε ρητορική. Επίσης, ο Ζεμούρ ο οποίος εμφανίστηκε ακόμα πιο ακροδεξιός, παίρνοντας 7%, αν ενωθεί με την Λεπέν είναι στο 32%. Η Λεπέν αύξησε τα ποσοστά της εχθές παρόλο που είχε έναν υποψήφιο ακροδεξιό να της κόβει αέρα. Η Λεπέν δεν είναι μια πολιτικός χωρίς παρελθόν, χωρίς έντονη ταυτότητα, είναι η γνωστή η οικογένεια Λεπέν και η ίδια προφανώς, είναι τρίτη φορά που κατεβαίνει σε προεδρική εκλογή. Και το 2012, που δεν είχε περάσει στον 2ο γύρο και το 2017 που πέρασε και προφανώς τώρα. Είναι γνωστό πολιτικό μέγεθος και είναι πολλά αυτά που έχει πει στο παρελθόν, από τα οποία όσο και να προσπαθεί τώρα να αποστασιοποιηθεί, για να ανοίξει την βεντάλια, να γίνει πιο εκλέξιμη και προεδρική, υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Η αντισυστημική ψήφος πήρε 52% εχθές, εξήγησε ο κ. Καιρίδης, αν προστεθούν Λεπέν, Ζεμούρ και Μελανσόν, ενώ έκανε λόγο για κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων. «Ξέραμε για την κατάρρευση των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών ήδη από το 2017, τώρα έχουμε κατάρρευση και της κεντροδεξιάς, των ιδρυτών της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, των μέχρι εχθές εγγυητών της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, που ήταν το κόμμα του Ντε Γκωλ και η Βαλερί Πεκρές που πήρε το αξιοθρήνητο 4,5%. Να θυμίσουμε ότι το 2017, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Φιγιόν που δεν τα πήγε καθόλου καλά και δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο είχε πάρει 20% που θεωρούταν πολύ κακό ποσοστό. Τώρα το 20% πήγε στο 4,5%» υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.

Η έκπληξη χθες ήταν και ο Μελανσόν, προσέθεσε. «Αυτό το περίπου 22% είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, απορρόφησε στην ουσία όλη την αριστερή ψήφο διαμαρτυρίας και επειδή στην χώρα μας ο αντισυστημισμός έχει εκφραστεί και στο αριστερό και στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Συνοψίζοντας, ο κ. Καιρίδης τόνισε «έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς οι εκφραστές του πολιτικού ορθού λόγου. Ο Μακρόν είναι ένας σχετικά επιτυχημένος Γάλλος Πρόεδρος, έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία, να φέρει ανάπτυξη, τα πήγε καλά στην διαχείριση της πανδημίας, έχει κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, όχι τόσες όσες χρειάζεται η Γαλλία για να διατηρήσει το κοινωνικό κράτος της. Έχει πράγματα να πει για να πείσει ότι δικαιούται της επανεκλογής, όμως στην σημερινή εποχή η επανεκλογή είναι πάντοτε δύσκολη, μην ξεχνάμε ότι θα είναι ο πρώτος που θα τα καταφέρει από το 2002, ο τελευταίος ήταν ο Σιράκ. Διότι ζούμε στην εποχή των γρήγορων εναλλασσόμενων πολιτικών κύκλων, της μεγάλης φθοράς για μια σειρά λόγους και προφανώς είναι και η ακρίβεια. Το πρόβλημα με τον ανορθολογισμό είναι ότι ενώ το ερώτημα είναι σωστό, η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα είναι τις περισσότερες φορές από λάθος έως καταστροφική και το κακό μπορεί να το κάνει χειρότερο. Υπάρχουν προβλήματα προφανώς, αλλά οι απαντήσεις που δίνει η Λεπέν ή ο Μελανσόν στο πραγματικό οικονομικό πρόβλημα θα κάνουν την όποια πίεση και φτώχεια που ζει ο μέσος Γάλλος πολίτης σήμερα, ακόμα χειρότερη. Έχουμε υποχρέωση αυτό να το εξηγήσουμε, να βγούμε μπροστά. Ελπίζω ότι ο Μακρόν, διδασκόμενος από αυτό που συνέβη τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες που είχε επαναπαυθεί, είχε αφήσει την προεκλογική εκστρατεία ασχολούμενος με τα γεωστρατηγικά και είχε εμφανιστεί πολύ απόμακρος από τις αγωνίες του μέσου Γάλλου πολίτη, θα επανέλθει δριμύτερος. Είναι μια μάχη δύσκολη, έχει το προβάδισμα, αλλά πολλά μπορούν να συμβούν αυτές τις δύο εβδομάδες, ένα τρομοκρατικό χτύπημα, μια ανατροπή, γι΄ αυτό τίποτα δεν έχει κριθεί» .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος