Δ. Καιρίδης στο Πρώτο: Το αμερικανικό non-paper για τον EastMed και η θέση Μενέντεζ (audio)

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για το αμερικανικό non-paper σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης εξήγησε πως προέρχεται από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κοινοποιήθηκε στις κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και αποτυπώνει μια κατάσταση. «Ξέραμε από την αρχή ότι είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο, με αμφίβολα οικονομικά τα οποία θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Βεβαίως γεωστρατηγικά είναι κάτι που το θέλουμε πολύ και έχουμε πιέσει ως Ελλάδα γι’ αυτό».

Xρειάζονται ιδιώτες επενδυτές, σημείωσε, εξαρτάται από την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά, όλα αυτά που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση. «Αποτυπώνει μια πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, σε κάποιες γωνιές της αμερικανικής διοίκησης. Δεν σημαίνει ότι το Κογκρέσο και ότι ο Μπομπ Μενέντεζ, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών συμφωνεί. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται ένας συντονισμός κατεξοχήν με την κυβέρνηση του Ισραήλ, που είναι ισχυρός παίκτης στην Ουάσιγνκτον, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς για τις επισκέψεις του Υπ. Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σε αφρικανικές χώρες, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι «το παιχνίδι έχει ανοίξει και η υποσαχάριος Αφρική, η μαύρη ήπειρος θα παίξει ρόλο». Μέχρι τώρα βρισκόταν στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, ανέφερε ο κ. Καιρίδης, θυμίζοντας ότι η μαύρη Αφρική έχει τώρα 1 δισ. κατοίκους και μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, θα έχει 2 δισ. με ό,τι αυτό σημαίνει για το ειδικό της βάρος και στο διεθνές σύστημα. «Εκεί η Τουρκία έχει δραστηριοποιηθεί πάρα πολύ, έχει ανοίξει πρεσβείες, έχει πάει την Turkish Airlines να συνδέσει τις αφρικανικές πόλεις με την Κωνσταντινούπολη, έχει προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις σε μια σειρά από κλάδους και παίζει σκληρό πόκερ, σε χώρες όπως η Αιθιοπία, όπου στηρίζει την εκεί κυβέρνηση στην διαμάχη της με την Αίγυπτο, για τα νερά του Νείλου με το γνωστό φράγμα που έχει κατασκευάσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση πιέζοντας τον Αλ Σίσι. Είναι λοιπόν ένας χώρος που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, με τον οποίο έχουμε μια παράδοση σχέσεων. Να θυμίσω την μεγάλη ελληνική ομογένεια που δραστηριοποιούνταν σε χώρες όπως στο Ζαΐρ. Άρα και για λόγους οικονομικούς-εμπορικούς και για λόγους γεωστρατηγικούς, η χώρα μας πρέπει να έχει παρουσία και ο Νίκος Δένδιας σε συνέχεια προηγούμενου ταξιδιού που έκανε στην ανατολική-κεντροανατολική Αφρική, σωστά πηγαίνει τώρα στην δυτική πλευρά, στην Νιγηρία, γιατί αυτό ήταν ένα κενό στην ελληνική εξωτερική πολιτική που οφείλουμε τώρα να το καλύψουμε, στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεννοήσεων και συνεργασιών που θέλουμε, όπως και στην Ινδία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος