Δ. Τριανταφύλλου στο Πρώτο: Η Τουρκία δοκιμάζει την συνοχή της Δύσης για να δει τις αντιδράσεις (audio)

«Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να αναγνωρίζεται και να συμπεριφέρεται ως μεγάλη δύναμη. Αυτή την στιγμή δοκιμάζει την συνοχή της Δύσης για να δει τις αντιδράσεις. Και από κει πέρα θα δούμε αν αποφασίσει για περαιτέρω ρήξη, αν πάμε σε επικίνδυνο καλοκαίρι ή όχι τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας Κωνσταντινούπολης Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια διερευνητική φάση αυτή την στιγμή, καθώς είμαστε σε μια συστημική αλλαγή, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Βλέπουμε την συσπείρωση της Δύσης που προϋποθέτει υποχρεώσεις για τις χώρες που την απαρτίζουν και υπάρχει και ένα αξιακό πλαίσιο, για το οποίο μιλάει και ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει προτιμήσει την πολιτική της συναλλαγής. Επί 4ετίας Τραμπ της δόθηκε το δικαίωμα να ασκήσει αυτή την πολιτική αλλά τώρα η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί. Καταλαβαίνει ότι έχει υποχρεώσεις με την Δύση, γιατί όσο και να θέλει να είναι πιο ανεξάρτητη, πιο ουδέτερη στις κινήσεις, από την άλλη συνειδητοποιεί ότι και για την άμυνά της εξαρτάται από την Δύση, γι’ αυτό επιμένει για τα F16, γιατί όλη της η στρατιωτική δομή είναι βασισμένη, όπως και η δική μας, στο δυτικό πρότυπο με δυτικά οπλικά συστήματα» ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου.

Και επί προεδρίας Τραμπ, η Αμερική σιγά σιγά έστελνε μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας, ισχυροποιώντας και άλλους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, προσέθεσε ο Καθηγητής, τονίζοντας πως η Τουρκία δυσαρεστείται με την θεαματική βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Φοβούνται ότι μπορεί να τους πει κάποια στιγμή η Αμερική ότι την βάση στο Ιντζιρλίκ που έχει και πυρηνικά όπλα δεν θα την χρειαστούν και ότι θα μοιραστούν για παράδειγμα τις δυνατότητες αυτή της βάσης με την Ρουμανία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, τα Εμιράτα» συμπλήρωσε. Παράλληλα, η Τουρκία δυσανασχετεί κάθε φορά που συναντιούνται οι Ευρωπαίοι και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την άμυνα ή την ενέργεια χωρίς να μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό και έχοντας και η ίδια εν μέρει απομακρυνθεί, επισήμανε ο κ. Τριανταφύλλου. Όπως ανέφερε μάλιστα, πρόσφατα συμμετείχε σε ένα κλειστό συνέδριο, όπου παρίσταντο πρώην Τούρκοι πρεσβευτές και για πρώτη φορά είπε χαρακτηριστικά «άκουσα να λένε ότι άλλο η Τουρκία άλλο ο Ερντογάν, που είναι ενδιαφέρον γιατί έδειξαν ότι διαφοροποιούνται για τους δικούς τους λόγους, υπαρξιακούς κυρίως».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος