Δ. Τζανακόπουλος στο Πρώτο: Ο λαός δεν θα συγχωρήσει όποιον δώσει νέα ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη και αρνηθεί το δημοκρατικό προσκλητήριο του κ. Τσίπρα (audio)

«Όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές, θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα και σκληρά. Λανθασμένες αποφάσεις σε εκείνη τη φάση δεν θα τις συγχωρήσει ο ελληνικός λαός. Τώρα ο καθένας μπορεί να ρητορεύει ή να υπεκφεύγει τακτικά. Όταν την κρίσιμη ώρα θα κληθούν οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν αποφάσεις, ο λαός δεν θα συγχωρήσει εάν κάποιος δώσει νέα ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη ή εάν κάποιος αρνηθεί το δημοκρατικό προσκλητήριο του κ. Τσίπρα».

Αυτό τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ερωτηθείς κατά πόσο εφικτή είναι μια θετική απάντηση του Κινήματος Αλλαγής στο προσκλητήριο για δημοκρατική διακυβέρνηση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανοίξαμε τα “χαρτιά” μας πάνω στο τραπέζι και είναι προγραμματικά “χαρτιά”. Αφορούν ένα πολιτικό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για ένα συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα έχει στόχο την αύξηση του μισθού, την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, άμεσα μέτρα για την ακρίβεια, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και διανομή τους στους καταναλωτές, ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΕΣΥ και την καταπολέμηση της πανδημίας, συγκεκριμένες προτάσεις για τη νέα γενιά και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Δεν υπάρχουν τακτικές υπεκφυγής και ρητορικά σχήματα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το εάν η πρόσκληση απευθύνεται και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης εντάσσονται σε αυτό το προσκλητήριο» του κ. Τσίπρα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε διαπληκτισμός στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά «υπήρξε μια διαφωνία η οποία δεν χαρακτηρίζει το Συνέδριο». «Αντιθέτως είχαμε το μαζικότερο συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο ενός μαζικού κόμματος το οποίο δίνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πολιτική αλλαγή είναι πολύ κοντά. Η πτώση της κυβέρνησης είναι πολύ κοντά. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολιτικό πανικό και προχωρά σε αυτές τις απρεπείς αναφορές», επισήμανε.

«Όταν στόχος σου είναι να προσβάλλεις τον πολιτικό αντίπαλο, φαίνεται ότι έχεις φτάσει στο πλήρες και ολοκληρωτικό σου αδιέξοδο και στο “πάτωμα” της ηθικής. Δεν υπάρχει ούτε καν η αίσθηση της πολιτικής ηθικής στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικός ο πανικός του από το μαζικότατο μήνυμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, από τις προγραμματικές του θέσεις, από την ανάδειξη των κορυφαίων ζητημάτων που αυτή τη στιγμή πλήττουν την ελληνική κοινωνία», δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ακρίβεια, στην καθήλωση των μισθών, στην ενεργειακή κρίση και στην πανδημική κρίση «η οποία συνεχίζει να θερίζει ανθρώπινες ζωές και ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί απαθέστατος τη χώρα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της θλιβερής κατάταξης των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκους». «Επειδή και ο ίδιος κατανοεί ότι βρίσκεται σε πολιτική αποδρομή, βρίσκεται στην ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής του θητείας, και ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές», συμπλήρωσε.

«Κόμμα βαρώνων η ΝΔ»

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της ΝΔ σε μια «ηχηρή εσωκομματική αντιπολίτευση», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι «η Δημοκρατία σε ένα κόμμα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και τελικά οι αποφάσεις είτε με όρους πλειοψηφίας είτε με όρους σύνθεσης, είναι δύναμη, ζωντάνια, προσθέτουν και δεν αφαιρούν σε ένα κόμμα».

«Αυτό βέβαια ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να το καταλάβει, γιατί ο ίδιος είναι αρχηγός ενός κόμματος το οποίο πορεύεται με όρους βαρωνιών. Τα πολιτικά τζάκια συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά της ΝΔ. Οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακριβώς επειδή δεν ξέρουν πως είναι η πραγματική ιδεολογική, πολιτική, ζωντανή συζήτηση μέσα σε ένα κόμμα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα βαρώνων, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα κόμμα δημοκρατικό, ισχυρό, ζωντανό όπου συμφωνούν και διαφωνούν. Προφανώς και δεν θολώνει ο στόχος του συνεδρίου. Η πολιτική απόφαση ψηφίστηκε με απόλυτη ομοφωνία από τους συνέδρους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς, το συνέδριο έχει στείλει μήνυμα και έχει τρομάξει το κυβερνητικό επιτελείο και το επιτελείο του Μαξίμου και τα επιτελεία των εκδοτικών συγκροτημάτων τα οποία προσπαθούν να μεγαλοποιήσουν μια πολιτική διαφωνία σε ένα συνέδριο που δεν είναι προκάτ, αλλά είναι ένα συνέδριο ζωντανό που συζητά, σε αντίθεση με άλλα συνέδρια συστημικών κομμάτων όπου όλα είναι προαποφασισμένα σε κλειστές αίθουσες πίσω από κλειστές πόρτες», δήλωσε.

«Το πολιτικό μήνυμα είναι μήνυμα νίκης και πολιτικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος, δεν θα σταματήσουμε στο εσωτερικό του κόμματος μας να συζητάμε και να διαφωνούμε και να συμφωνούμε και να συνθέτουμε και να προχωράμε αποφασιστικά διότι ένα πράγμα έχουμε στο μυαλό μας, μια αγωνία. Και αυτή είναι η αγωνία για την κοινωνική πλειοψηφία, για τους εργαζόμενους, για τα νοικοκυριά που πλήττονται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τις δημοσκοπήσεις

Αναφορικά με την δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata που δείχνει τη διαφορά με τη ΝΔ στις 5 μονάδες, «πράγμα που σημαίνει ότι αν λάβει κανείς τη σταθερή υποεκτίμηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, ότι τα πράγματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά».

«Θα σας θυμίσω πως όταν έδιναν 14 και 15 μονάδες διαφορά τον Ιούλιο του 2019 και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%, καταλήξαμε στις 8 μονάδες και 32% για τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος