ΔΕΣΦΑ, δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας στο περισκόπιο των θεσμών (video)

Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των δανειστών. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 10:30. Το αρχικό πρόγραμμα μετατέθηκε κατά μισή ώρα. Στις 19.30 θα γίνει η συνάντηση για την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων και στις 21:00 η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους θεσμούς για το κρίσιμο ζήτημα της ΔΕΣΦΑ.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μετά το μη αίσιο τέλος που είχαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στην αζέρικη Socar.

Ομως, το κυρίως πιάτο των διαπραγματεύσεων για την ενέργεια αφορά τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Οι τελευταίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς να ζητούν να δημοπρατούνται επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προς όφελος των ιδιωτών προμηθευτών και άνοιγμα της αγοράς.

Στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να μην ξεπερνά το 50% μέχρι το 2020.

Για φέτος προβλέπεται η δημοπράτηση του 12% έναντι ποσοτήτων που αντιστοιχούσαν στο 8% το 2016. Ομως, οι πιστωτές φέρονται να ζητούν την δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων το 2017 και το 2018.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, οι δημοπρασίες του 2016 δεν οδήγησαν στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ λίγο πάνω από το 87% που προβλέπετο.

Οι πιστωτές ζητούν να προσδιορίσει η ελληνική πλευρά τα μέτρα που θα λάβει σε περίπτωση που οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιτύχουν τον στόχο τους ούτε φέτος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να ζητούν εναλλακτικά την πώληση μέρους των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Πριν τον κ. Σταθάκη, οι εκπρόσωποι των θεσμών συνάντησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και συζήτησαν την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε..

Υπενθυμίζεται ότι το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων έχει ήδη αποκτήσει διοικητικό συμβούλιο, διευθύνουσα σύμβουλο και εποπτικό συμβούλιο.

Στον έλεγχο του υπερ-ταμείου έχουν περιέλθει το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Στην τελευταία θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων.

Να ακούσουμε τι δήλωσαν στην Πρωινή Ζώνη οι Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραγκούνης(ΝΔ) και Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ):

Σχετική είδηση: Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος