Διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών: “Ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα”

Το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών το επόμενο δεκαήμερο καταρτίσθηκε κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος από τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε “ο τρόπος δουλειάς αλλά δεν εξετάστηκε η ουσία των επιμέρους θεμάτων’.

“Με λίγη καλή θέληση θα έχουμε συμφωνία, με στόχο το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου”, εκτίμησε ο Γιώργος Σταθάκης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το πρόγραμμα και η ατζέντα των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η Αθήνα προτάσσει μεταξύ άλλων τα θετικά στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπάρχουν τόσο τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού- όπου καταγράφεται υπέρβαση εσόδων και πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ το δεκάμηνο εφέτος-, όσο και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το γ’ τρίμηνο με ρυθμό 1,5%.

Η πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο, αναμένεται στις 6 το απόγευμα.

“Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία από τις ομαδικές απολύσεις και η μη επαναφορά του λοκ άουτ”, αποτελούν βασικές προτεραιότητες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο εργασίας.

«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι σημερινές συναντήσεις έχουν ως εξής:

11:00-12:30 Επισκόπηση

17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

18:00-19:00 Αγορά εργασίας

Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΝΔ με φόντο την άνοδο κατά 1,5% που κατέγραψε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους.

“Όσο η οικονομία ανακάμπτει, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή”, ανακοίνωσε το Μαξίμου.

Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση “να μην πανηγυρίζει” και απέδωσε την άνοδο στο γεγονός ότι το περυσινό γ’ τρίμηνο ήταν “καταστροφικό εξαιτίας της πολιτικής της”.

Σημάδια ανάκαμψης και εικόνα ομαλοποίησης της οικονομίας καταγράφει και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα αναχώρησης– σύμφωνα με το πρόγραμμα- των επικεφαλής των κλιμακίων από την Αθήνα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχετική είδηση:Ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος