Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αλλά όχι τα κατοικίδια τους

Μπορεί να εγκαταλείπουν άρον άρον την πατρίδα τους όμως αρνούνται να αφήσουν πίσω τους στην εμπόλεμη ζώνη τα κατοικίδιά τους. Οι τετράποδοι φίλοι τους, τούς ακολουθούν παντού σε σταθμούς τρένων, λεωφορεία, σημεία αναμονής.

Στα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας, οι Ουκρανοί πρόσφυγες υπομένουν τις αντίξοες συνθήκες. Είναι η μόνη επιλογή που έχουν.

Ανάμεσα στα λίγα υπάρχοντα που μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους στο δρόμο του ξεριζωμού, αποφάσισαν να μην αφήσουν πίσω τα κατοικίδιά τους. Όπως το μικρό κορίτσι από την Ουκρανία που δεν μπόρεσε να αποχωριστεί την αγαπημένη της γάτα.

Ίδιες είναι οι εικόνες στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας. H Αλίσα μαζί με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους διέσχισαν 17 ολόκληρα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στα σύνορα. Ο ηλικιωμένος σκύλος τους ήταν ανήμπορος να διανύσει αυτή την απόσταση. Έτσι ανά διαστήματα τον κουβαλούσαν στους ώμους τους. Πολλοί κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα ασφαλείς παρέα με τα κατοικίδια τους. Δε σκέφτηκαν ούτε στιγμή να εγκαταλείψουν. Όπως λένε είναι μέρος της οικογένειάς τους. Άλλοι δε στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Η 26χρονη Αναστασία Γιαλάνσκαγια δέχτηκε θανάσιμα εχθρικά πυρά στη διαδρομή της για ένα καταφύγιο σκύλων μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, όπου πήγαινε για να μεταφέρει φαγητό στα αδέσποτα ζώα που είχαν μείνει νηστικά για τρεις μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία της ζωή της. Μαζί της σκοτώθηκαν δύο ακόμα εθελοντές. Πρόσφυγες που βιώνουν τον πόλεμο μαζί με τα κατοικίδιά τους κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τον φακό του Associated Press.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΟΜΙΚΡΟΝ 3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος