Επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για το ζήτημα του χρέους (video)

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ- Ευρώπης – Βερολίνου έχει εξελιχθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Στις κρίσιμες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και με τον γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, η ελληνική πλευρά θα έχει σαφέστερη εικόνα για το πως εννούν οι εμπλεκόμενες πλευρές την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ωστόσο το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στο EwG το πρωί της Δευτέρας, οπότε θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ με 1-2 δευτερεύουσες λεπομέρειες να διευθετούνται μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -σε συνέντευξη του στο Bloomberg- εστιάζει στην αντιφατική στάση του Βερολίνου για το χρέος. Η γερμανική πλευρά θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά είναι ρητά αντίθετο στο κούρεμα της ονομαστικής αξίας του ελληνκού χρέους όπως προτάσσει το Ταμείο.

Ο Β. Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα μετέχει και δεν θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίασε την Ελλάδα με μία γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει να παγιδευτεί από δύο ελάφαντες που τσακώνονται.

Των χαμηλότερων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα υπεραμύνεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο, ενώ κάλεσε και την Αθήνα να παραμείνει πιστή και συνεπής στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη, Μιχαήλ Γελαντάλις

Σχετικές ειδήσεις: «Στα μαχαίρια» ΔΝΤ – Γερμανία για το ελληνικό χρέος (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος