Επιδίωξη η συνολική συμφωνία – Χαμηλές οι προσδοκίες στο Eurogroup (video)

Να μπουν οι βάσεις για μία συνολική συμφωνία – πακέτο, που θα αφορά τόσο στη δεύτερη αξιολόγηση και στα πλεονάσματα μετά το 2018, όσο και στον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προσδοκά η κυβέρνηση από το Eurogroup της Πέμπτης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του την τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς.

“Όχι νέα μέτρα. Συζητάμε επέκταση του κόφτη, αλλά δεν θα χρειαστεί γιατί πιάνουμε τους στόχους”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Δεν πρόκειται να ψηφιστούν μέτρα, αλλά πεδία ενδεχόμενης εξοικονόμησης πόρων,σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η επέκταση του κόφτη θα νομοθετηθεί”, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι “η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής”.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί, ανέφερε: “Θα δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ταχεία ολοκλήρωση . . . . αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει την Πέμπτη. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό”.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι “αναμένουμε από Eurogroup να κάνει το βήμα. Εάν θέλουν το ΔΝΤ να κάνουν παραχωρήσεις”.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση αφενός για τα στοιχεία του προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν την επίτευξη πλεονάσματος 4,43 δισ. ευρώ το 2016 και αφετέρου για την απόφαση του ESM να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

O υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς επισήμανε ότι “ξεμπλόκαραν τα μέτρα για χρέος, διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν καταστροφές”.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στους Hong Kong Economic Times: “Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση και απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά η προσέγγισή μας με παροχή δανείων διάσωσης έχει αποτελέσματα”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξει νέο μνημόνιο εάν καθυστερήσει περαιτέρω η αξιολόγηση. Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης είπε στον Alpha 989: “Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, τόσο πιο κοντά σε 4ο μνημόνιο και grexit”.

Το γραφείο τύπου Κ.Ε. ΚΚΕ ανέφερε:”Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμφωνήσει τώρα νέα σκληρά μέτρα, που θα νομοθετήσει αργότερα. Θα συνεχίσει να φορτώνει στο λαό τα βάρη της κρίσης και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών”.

Η Ένωση Κεντρώων κάλεσε την κυβέρνηση, να κλείσει την αξιολόγηση και να προχωρήσει σε πλήρη συμφωνία με τους ξένους, πριν και μετά το 2018. Οι τσαμπουκάδες μόνο κακό κάνουν στη χώρα.

Σχετική είδηση: Μοσκοβισί: H αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης (video)

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος