Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές σε όλη τη χώρα (video)

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 σήμερα και το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Την τιμητική τους έχουν κάθε χρόνο τα πρωτάκια με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας τους ζωής, αλλά και οι μαθητές που έρχονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το σχολικό περιβάλλον είναι καθρέφτης της κοινωνίας με τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των γονιών να αναπαράγονται από τα παιδιά.

Το οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον της γειτονιάς, αλλά και η συγκρότηση και η στήριξη της οικογένειας, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζει την εξέλιξή τους στο σχολείο, επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ η δέσμευση και ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού παίζει μεγάλο ρόλο στο κατά πόσο άσχημες συμπεριφορές γίνονται ή όχι ανεκτές, προστατεύοντας τόσο τους διδάσκοντες, όσο και τους μαθητές.

Επίσης, η αλληλεπίδραση και συνύπαρξη μαθητών από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, φαίνεται να είναι επωφελής για όλο το μαθητικό πληθυσμό. Δυστυχώς, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών Ρομά δεν συνεχίζει στο Γυμνάσιο, ενώ δεν είναι πολλοί οι Ρομά, που τελικά τελειώνουν το δημοτικό.

Το σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας και έχει όλες τις πτυχές και τις δυσκολίες της ζωής κι αυτές καλούνται να καλύψουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πέρα από το να «μάθουν γράμματα» στα παιδιά θα πρέπει να διδάξουν ήθος, ανθρωπιά και αυταπάρνηση.

«Θέλω να σας μεταδώσω αυτή την θέληση, την θέληση για ζωή και δημιουργία. Να πάρετε απ΄αυτή την καταστροφή, αυτό το παράδειγμα της αντίστασης στην καταστροφή, της θέλησης για ζωή, της θέλησης για δημιουργία. Και μπορείτε να δημιουργήσετε. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου Καλάμου Αττικής -που επλήγη πρόσφατα από τις φωτιές- με την ευκαιρία του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Την αναβάθμιση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων της χώρας, μέσω της ένταξής τους στο ολοήμερο πρόγραμμα, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, από το δημοτικό σχολείο της Πέρδικας, στην Αίγινα. «Από φέτος εντάχθηκαν στο ολοήμερο πρόγραμμα και τα ολιγοθέσια σχολεία» είπε ο κ. Γαβρόγλου, μετά το πέρας του αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης των ολιγοθέσιων σχολείων».

«Είμαστε σήμερα εδώ, στην Πέρδικα, στο ολιγοθέσιο σχολείο της Αίγινας, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε τη διάσταση αυτή της πολιτικής μας» συμπλήρωσε.

«Ευχή μας όλα τα παιδιά να γίνουν χαρισματικοί άνθρωποι» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τον αγιασμό τον οποίο τέλεσε στο 3ο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων.

«Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter.
Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά. Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η εμβάθυνση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και η έξοδος από την κρίση, μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και τα σχολειά μας χωρίς σοβαρά προβλήματα. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή σχολική χρονιά».

«Κάθε παιδί που ξεκινά σήμερα το σχολείο έχει γεννηθεί μετά το 2000. Γι’ αυτήν τη γενιά κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου». Αυτό έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανεβάζοντας μία φωτογραφία του με μαθητές και μαθήτριες.

«Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτών οριζόντων και όχι χαμηλών προσδοκιών» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε δηλώσεις της στο 6ο διαπολιτισμικού δημοτικού σχολείου Ευόσμου – Κορδελιού, μετά την τελετή του αγιασμού, όπου και παραβρέθηκε, συνοδευόμενη από βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η νέα σχολική χρονιά βρήκε μια δασκάλα και την μαθήτριά της στην Αμοργό.

Στην Κέρκυρα, «σίγησε» μετά από εκατό χρόνια το Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας, που με τους ελάχιστους μαθητές του σκόρπιζε χαρά και ελπίδα, στους κατοίκους των Διαπόντιων Νησιών της Κέρκυρας. Το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας ήταν και το μόνο που είχε απομείνει «ζωντανό» στα Διαπόντια Νησιά, τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Χρήστος ‘Ανθης «το σχολείο δε θα λειτουργήσει λόγω έλλειψης μαθητών», ενώ όπως επισήμανε «η νέα σχολική χρονιά στην Κέρκυρα ξεκινά χωρίς προβλήματα σε όλα στα σχολεία του νησιού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Γαβρόγλου: Τα σχολεία ανοίγουν με τις καλύτερες συνθήκες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος