Επίτευξη των στόχων βλέπει το ΔΝΤ- Στην τελική ευθεία για τεχνική συμφωνία (video)

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το διάστημα 2018 – 2019. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου. Τα συμπεφωνημένα θα εφαρμοστούν κανονικά. Θα αναθεωρήσουμε τις φετινές προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 2 – 2,1%”, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Το ύψος της δημοσιονομικής υπέρβασης και τις δυνατότητες στοχευμένων μειώσεων σε φόρους, εξετάζουν πλέον οι δύο πλευρές ενώ, παράλληλα με την πορεία της αξιολόγησης προχωρούν και οι διαβουλεύσεις για το χρέος, καθώς κυβέρνηση και δανειστές θέλουν τα μέτρα ελάφρυνσης να συμπεριληφθούν στην πολιτική συμφωνία του Ιουνίου.

“Όλοι αποδέχονται αξιοπιστία μας. Επιτυχία Ελλάδας σημαίνει επιτυχία Ευρώπης. Ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί την επιτυχία. Θέλουμε λύση που να βοηθά βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ- Δ.Βαλκανίων στη Σόφια συζήτησε με Μέρκελ και Μακρόν για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις που αφορούν την 4η αξιολόγηση,  αλλά και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. «Ο Ιούνιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουμε ανοιχτές, ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαφορά με τους βόρειους γείτονες μας, όσο και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της καθαρής εξόδου της χώρας από τα πολυετή προγράμματα οικονομικής υποστήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Το χρέος θα είναι βιώσιμο ως το 2030”, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤΜιχάλης Ψαλιδόπουλος.

“Η συμφωνία για το χρέος θα κλείσει πριν το τέλος του Προγράμματος. Η Επιτροπή εργάζεται για να συμβεί αυτό στο Eurogroup του Ιουνίου και θεωρούμε ότι είναι εφικτό”, διαμηνύει στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αύριο, Παρασκευή, θα συνεχιστεί η συζήτηση για θέματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα, όπως για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά (όπου υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την υπέρβαση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα) και τα χρηματοοικονομικά (λιγότερο για εξωδικαστικό συμβιβασμό και περισσότερο για ν. Κατσέλη).

Αργά το απόγευμα θα σταματήσουν οι επαφές και οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά αύριο το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

Στο ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, με το οποίο έκλεισαν οι σημερινές επαφές, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, ενώ συζητείται η παράταση στον νόμο Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018) και το «πόσο και πώς» σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων εντάσσονται στον ν. Κατσέλη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον νόμο Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος