Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία (video)

Τον φόβο και τον τρόμο σκόρπισε η νέα επιθεση τζιχανιστή του Ισλαμικού Κράτους στα Ηλύσια Πεδία, στην καρδιά του Παρισιού, στο παρά πέντε των προεδρικών εκλογών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ο δράστης και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί -ένας εκ των οποίων σοβαρά- και μια γυναίκα τουρίστρια.

Ο 39χρονος δράστης της επίθεσης, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την “ριζοσπαστικοποίησή” του σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να σκοτώσει αστυνομικούς και είχε συλληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου, προτού αφεθεί ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές από την έρευνα. Το 2005 είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού, ενός δόκιμου αστυφύλακα και του αδελφού του στην περιοχή του Παρισιού.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) και την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γαλλικής Le Monde ο 39χρονος δράστης, Καρίμ Σερφί είναι Γάλλος υπήκοος και όχι Βέλγος. “Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στο Παρίσι είναι γάλλος υπήκοος”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στο δίκτυο VRT ενώ η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας του δράστη.

«Ο δράστης έφτασε με αυτοκίνητο, βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του αστυνομικού οχήματος με ένα αυτόματο όπλο. Σκότωσε έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να επιτεθεί και σε άλλους», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Το επεισόδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για σήμερα.

Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας για τον οποίο οι βελγικές αρχές ενημέρωσαν τη Γαλλία σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή του στη τρομοκρατική επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας, μετέδωσε το πρακτορείο Belga καθώς χθες, ένα ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από τις αρχές του Βελγίου εναντίον ενός άνδρα «έφτασε στις γαλλικές αρχές».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, Πιερ-Ενρί Μπραντέ δήλωσε ότι μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση ένας δεύτερος άνδρας ταυτοποιήθηκε από τις βελγικές αρχές, οι οποίες ενημέρωσαν τις γαλλικές.
Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο άνδρας για τον οποίο ενημέρωσαν οι βελγικές αρχές τις γαλλικές είναι ηλικίας 35 ετών, ονομάζεται Αμπού Γιουσίφ αλ Μπελζίκι χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος» και εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια βελγική υπόθεση. Στη διάρκεια έρευνας οι βελγικές αρχές βρήκαν στην κατοχή του ένα εισιτήριο τραίνου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, όπλα και κουκούλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας σήμερα το πρωί, ενώ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βρετάνη.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το χτύπημα είναι τρομοκρατικής φύσεως», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση κατά τις εκλογές.

Τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο προς τον γαλλικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων της χθεσινής απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων διαβίβασε σήμερα το πρωί, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς προς τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy.

Με ανάρτηση στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά στο λογαριασμό του στο twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό.

Τα συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας, εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ.

“Η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι: Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα θύματα & τις οικογένειές τους”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σχετική είδηση: Πυροβολισμοί στο Παρίσι: Νεκρoί ένας αστυνομικός και ο δράστης – Η ΙSIS την ευθύνη (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος